Suomen vanhin kansallispuisto 80 vuotta

Pyhä-Luoston kansallispuistoa voi tukea ostamalla 80-juhlavuoden tuotteita. Kuva: Anna Pakkanen, Metsähallitus.

Ensimmäinen ajatus kansallispuistosta esitettiin jo vuonna 1910. Pitkään kesti vääntö, tiukat olivat keskustelut ja lakien suunnittelut. Viimein vuonna 1938 saatiin presidentti Kyösti Kallion nimi paperiin, joka antoi lainvoiman Suomen ensimmäisten kansallispuistojen perustamiselle.

Nämä kansallispuistovanhukset, Pyhä-Luosto ja Pallas-Ylläs juhlivat tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan. Pallas-Ylläksellä juhlat pidettiin maaliskuussa ja Pyhä-Luostolla juhlat koittavat 25. elokuuta.

Elokuisena lauantaina on ohjelmassa retkeilytunnelmaa, mm. Puolen Peninkulman Polku kello 11-15, jolla voi tutustua esimerkiksi kansallispuiston maastotöiden tekijöihin ja välineisiin. Silloin voi myös vierailla normaalisti yleisöltä suljetussa, kulttuurihistoriallisessa, vuonna 1954 rakennetussa tunturimaja Keropirtissä. Luontokeskus Naavassa on iltapäivällä kello 15-16 Metsähallituksen tarjoamat pullakahvit, jonka jälkeen päivän ohjelma jatkuu klo iltajuhlalla. Vieraiksi saapuu mm. Metsähallituksen johtoa, Hannele Pokka ja päivän kruunaa juhlavieras Pirkka-Pekka Petelius. Kaikkiin päivän tapahtumiin on vapaa pääsy.

Juhlatuotteita mukaan

Juhlavuoden kunniaksi on luontokeskus Naavassa myynnissä 80-vuotisjuhlatuotteita. Tarjolla on juhlalogolla varustettuja, jätekankaasta valmistettuja, kotimaisia t-paitoja, retrohenkisiä emalimukeja tai hihamerkkejä. Kansallispuistoa voi tukea ostamalla näitä tuotteita.