Pyhä-Luostolla uusi kangasmerkki

Pyhä-Luoston kansallispuistosta voi matkailija muistoksi ostaa vaikka hihaan sopivan kangasmerkin. Kuva: Metsähallituksen Luontopalvelut

Metsähallitus on painattanut kaikista Suomen kansallispuistoista kangasmerkit. Ne sopivat vaikka ommeltavaksi anorakkiin ja reppuun tai keräilytuotteeksi muistona käynnistä alueella. Kansallispuistoissa kävijät ovat toivoneet virallisia kangasmerkkejä jo jonkin aikaa. Valmiit merkit on painatettu Suomen 40 kansallispuistosta. Kuusi muutakin luontokohdetta sai oman merkin, niiden joukossa Mallan luonnonpuisto ja Käsivarren Erämaa-alue. Näiden 46 yksilöllisesti suunnitellun kangasmerkin joukossa on myös Pyhä-Luoston merkki.

Tuotto suojelukohteiden ylläpitoon

Viime vuosi kasvatti retkeilijämääriä kansallispuistoissa. Retkeily on innoittanut monia keräilemään kansallispuistologoilla varustettuja kangasmerkkejä. Metsähallituksen Luontopalvelut käyttää osan luontokohteiden logotuotteiden myynnistä saatavista tuloista suoraan suojelukohteiden ylläpitoon, joten mukavan matkamuiston hankkimisen lisäksi jokainen merkki tukee kansallispuistoverkoston ylläpitoa.

Kansallispuistot ja luonnonpuistot ovat Suomen luonnon helmiä ja retkeilijän suosittuja lomakohteita. Kansallispuistot ovat suuria, yli 1000 hehtaarin luonnonsuojelualueita, jotka ovat samalla kaikille avoimia nähtävyyksiä. Niiden ensisijaisena tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus. Kansallispuistot palvelevat luonnonsuojelun ehdoilla myös virkistystä ja niitä perustetaan valtion maalle. Ne ovat tyypillistä suomalaista luontoa, mutta myös kansallisesti ja kansainvälisesti arvokkainta osaa luonnostamme. Niihin kuuluu kansallismaisemia ja muita luonnonnähtävyyksiä.

Talvinen kuva Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta. Vastaava tykkylumen painoa löytyy myös Pyhä-Luoston maisemista. Kuva: Maarit Kyöstilä/Metsähallitus

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä