Partiotaitojen suomenmestaruuskisa Äkäslompolossa

Kilpailuvartio keskittyy laavulla annettujen tehtävien suorittamiseen. Lapissa pääsee seuraamaan kisaa yleisörasteilla Äkäslompolossa 7.10. Kuva: Suomen Partiolaiset/Mikko Roininen

Äkäslompolossa järjestetään 7.-8. lokakuuta partiotaitojen suomenmestaruuskilpailu. Kilpailuun osallistuu yli 350 partiolaisia ympäri Suomen, mikä tekee kilpailuista toiseksi suurimman kymmeneen vuoteen. Kilpailun nimi on Elämys, ja sen teemana on Lapin matkailu, joka on ollut kasvussa viimeisinä vuosina. Teemaa lähestytään paikallisten tekijöiden näkökulmasta. Kilpailussa on muun muassa tehtäväryhmät Matkaoppaan-  ja Eräoppaan taidot. Lappi on täynnä luonto-, ruoka- ja aktiviteettielämyksiä ja kilpailussa halutaankin tarjota tällaisia elämyksiä kilpailijoille.

Kilpailu kasvattaa

Partiotaitokilpailuja järjestetään kaikille partiolaisille ja kilpailut ovat yksi menetelmä partiokasvatuksessa. Ongelmanratkaisutaidot kehittyvät, kun tehtäviä ratkotaan yhdessä. Partiossa kilpaillaan aina joukkueena ja tehtävissä menestyy parhaiten monipuolisella osaamisella ja yhteistyöllä. Kilpailut kestävät sarjasta riippuen päivän tai yön yli. Elämyksessä on mukana kilpailemassa yli 14-vuotiaita partiolaisia 3-4 hengen joukkueissa ja kilpailu kestää yön yli.

Elämyksessä ja yleisesti partiotaitokilpailuissa testataan partiossa opittuja taitoja. Kilpailutehtäviä suoritetaan vaellusreitin varrella olevilla rasteilla. Kilpailuissa on muun muassa kätevyyttä, kansalais-, suunnistus-, erä-, ryhmä- ja yhteistyötaitoja vaativia tehtäviä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kilpailuvartiot majoittuvat metsässä kilpailureitin varrella.

Elämys järjestetään liki 200 vapaaehtoisen voimin. Kilpailun järjestäjien mottona on ollut ”Tehemä yhessä” Suomen itsenäisyyden juhlavuoden hengessä. Yli vuoden kestäneet valmistelut huipentuvat kilpailuviikonloppuna. Kaikille avoimille yleisörasteille voi tulla seuraamaan kilpailua lauantaina 7.10.

Yleisörastit ovat avoinna Äkäslompolon hiihtohissien ala-asemalla os. Tunturintie 56 kello 10.45-12 ja luontokeskus Kellokkaassa, os. Tunturintie 54 kello 12-13.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä