Poron vasatuotanto vaatii lisäruokintaa

Poro Pellossa, ja se tarvitsee hyvin usein lisäruokintaa selvitäkseen talven yli. Kuva: pello.fi

Porot tarvitsevat talvikaudella lisäruokintaa, sillä luonnosta saatava ravinto on niukkaa. Täydennykseen voidaan käyttää heinää, säilörehua sekä talviruokintaan kehitettyä täysrehua.

Suurin osa porokannasta on vasovia vaatimia, ja porolla on oltava hyvä kunto, jotta vasonta onnistuu. Tiineyden edetessä erityisesti kevättalven aikana on syytä varmistaa riittävä energiansaanti, jotta huhtikuun lopulta kesäkuun alkuun ajoittuvalla jaksolla syntyvät vasat saisivat mahdollisimman hyvän alun. Lisäruokinta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen porojen laihtumista. Lisärehun tarve kasvaa talven edetessä, kun lumi paksuuntuu ja kovettuu.

– Vaikka poron elimistö siirtyy talvella lepotilaan ja aineenvaihdunta hidastuu, tarvitsee poro lisäenergiaa. Talvikauden luonnonravinto koostuu pääosin jäkälistä ja lupoista. Lisäruokinnalla varmistetaan, että porot selviävät talvesta ja että vasominen onnistuu mahdollisimman hyvin, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma kertoo.

Puhdasta lunta poroille

Porojen lisäruokinnassa pitää muistaa, että poro on märehtijä, jonka pötsimikrobit pitää totuttaa uuteen ruokavalioon vähitellen. Rehua tulee jakaa useampaan kohtaan, jotta aremmatkin porot pääsevät syömään. Rehu voidaan jakaa pitkiin kaukaloihin tai pieniin kasoihin puhtaan lumen päälle.

Talvella poron ravinnossa ei saa olla liikaa valkuaista, koska poro poistaa ylimääräisen typen virtsan mukana. Mitä enemmän ravinnossa on valkuaista, sitä enemmän tarvitaan nestettä. Talvella neste saadaan lumesta. Lumen sulattaminen ja lämmittäminen elimistössä kuluttaa energiaa. Puhdasta lunta pitää olla aina saatavilla, jotta poro saa riittävästi nestettä.

Jos poro syö liikaa sokeria tai tärkkelystä, voi pötsi happamoitua. Poro voi lakata syömästä ja se vaikuttaa apealta. Se voi puhaltua, myös ripulointi on mahdollista. Puhaltuminen ja ripuli voi aiheutua myös huonolaatuisista rehuista. Hapanpötsin seurauksena poro voi myös saada sorkkaoireita, jolloin se makailee runsaasti ja nostelee jalkoja seistessään. Mahdollisia pötsihäiriöitä voidaan helpottaa soodalla ja elävällä hiivalla.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä