Puut pois metsästä

Rovaniemellä Mil-Pilkkeen puitten kuljetukseen sopivien kärryjen kauppaa tekee Jari Alatalo. Kuva: Jari Alatalo

Apuvoimaa metsänomistajille tuovat kärryt, joilla saadaan puiden rungot kuljetetuksi pois metsästä. Kärryt voi yhdistää mönkijään tai minitraktoriin ja pienempiä puita voidaan kuljettaa yhdellä kertaa isompi määrä. Mil-Pilke tarjoaa apuun etukärryä, jonka voi yhdistää rengiksi kutsuttuihin takakärryihin ja näin voi saada homman hoitumaan aikaa säästäen.

Selkäystävällinen ratkaisu

Kuljetuskärryt sopivat hyvin etenkin siemenpuiden, tuulenkaatojen, ylispuiden ja yksittäisten puiden kuljetukseen. Puunrungon kuormauksessa etukärryyn puuta ei tarvitse nostaa lainkaan ja näin jää selkää rasittava työvaihe kokonaan pois.

– Takakärryn kuormauksessa hyödynnetään vipuvoimaa, jolloin kuormaus keventää selkään kohdistuvaa rasitusta todella paljon, selvittää Mil-Pilke Oy:n Jari Alatalo.

Ajossa on mahdollista peruuttaa puolitoista metriä ilman, että kuormaa pitää purkaa.

Tällainen ei onnistu esimerkiksi vaijerivinssillä kuormattavissa kärryissä lainkaan.

– Alamäet ovat mönkijälle haasteellisia painavan kuorman kanssa. MiL-kärryn toimintamekanismi antaa puun rungon laskea siinä vaiheessa, kun kuorma lähtee työntämään mönkijää. Kuorman laskeutuessa maahan ja jarrutettaessa se itse omalla kitkallaan hidastaa ja estää mönkijän linkkuun menemisen ja kaatumisen. Puunrungon kiinnitysmekanismi auttaa runkoa väistämään kannot ja muut esteet ajoreitillä, koska kuorma pääsee liikkumaan kaikkiin suuntiin.

Kuorman purkaminen ja lastaus yhtä helppoa

Kuorman purkaminen on yhtä kevyttä ja nopeaa kuin lastaaminenkin. Kun mönkijällä peruutetaan noin 1,5 metriä, laskeutuu puunrunko maahan, ja saadaan juotoketju irrotetuksi koukusta. Takakärryn osalta lasketaan puunrungon takapää maahan käyttämällä vipuvoimaa ja irrotetaan ketju. Näin kuorma on purettu.

Alatalon mukaan kuorman lastaus, kuljetus ja purkaminen ovat kärryillä erittäin nopeita ja keveitä tehdä. Kärryjen valmistuksessa käytetyt komponentit ovat yksinkertaiset, kestävät ja kevyet puunajoon. Kärryt on myös helppo kuljettaa ja säilyttää ja ne mahtuvat pieneen tilaan.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä