Suomalaiset Ruotsin maalla

Borg, Kristian (toim.). 2017. Finnjävlar. Suomiperkeleet Ruotsissa.  213 s., Vastapaino.

Finnjävlar tarinakokoelmassa saa käsityksen siitä, millaista Suomesta Ruotsiin muuttaneilla on ollut. Kokemukset arjessa eivät aina ole olleet vastaanottajille eivätkä uusille tulijoille mieltä ylentävää, vaan usein suomiperkeleet ovat olleet kateellisia uuden kotimaansa väelle, jotka vain ”tansaa ja nauraa ja osaavat olla fiinejä”. Ruotsinsuomalaiset saivat usein kantaa köyhän ja viinaanmenevän puukkojussin rooli, koulussa pilkattiin suomalaisia finnjeeveleiksi eikä suomen kieltä saanut puhua.

Finnjävlarissa viisitoista ruotsinsuomalaista kertoo, millaista on ollut kasvaa suomalaistaustaisena Ruotsissa. Jollakin on juuret Tornionlaaksossa, toisella mummu tullut Ruotsiin Pohjois-Suomesta sotalapsena. Joku nauttii ja tuntee olonsa kotoisaksi, kun metropenkissä vierellä istujan suusta kuuluu ”mie”.

Ruotsissa asuu tätä nykyä yli 700 000 suomensukuista. On väkeä Ruotsin keskuspankin johdossa ja valtiopäivillä, ja suomen kielellä on nykyisin virallinen asema. Silti suomalaisia koskevat stereotypiat istuvat tiukassa.

Borg, Kristian (toim.). 2017. Finnjävlar. Suomiperkeleet Ruotsissa.  213 s., Vastapaino.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä