Viestejä, toiveita ja kirouksia korkeuksiin

Lappilaista fantasiaa edustaa Jorma Aallon trilogia Tähdentekijä. Kansikuva: Tero Kivelä. Aalto, Jorma. 2016. Tähdentekijä, osa 1 – Ensiaskeleet. Marketiimi.

Fantasiakirjailija Jorma Aalto loi oman maailmansa, jossa kummallisista hahmoista ei ole pulaa. Velhojen kaupungista alkava tarina kulkee kuin juna tiiliskivenkokoisena teoksena. Valmiina on sarjan kaksi osaa ja Tähdentekijä-trilogian kolmas osa viittä vaille valmiina.

– Tähdentekijä-tarina kertoo itsensä löytämisestä. Ja tärkeänä osana tätä matkaa on tietenkin menneisyys, mitä me emme voi jättää taaksemme. Tarkoitus on saada kolmas osa valmiiksi tänä vuonna, kertoo rovaniemeläinen Aalto omasta kirjoitustahdistaan.

Fantasia vie mennessään

Kirja vilisee sotaa, pimeää karmaa ja hyytäviä kohtauksia. Tarkkaa kerrontaa yksityiskohtineen. Mukana on piirretty kartta, josta lukija voi paikantaa tarkemmin kuvitteelliset tapahtumapaikat. Kerronnassa on vahvasti fantasiakirjallisuuden perusvire, joka tempaisee lukijan mukaansa. Tuntuu kuin elettäisiin jossain pitkälti ennen keskiaikaa. Kirjassa aika on armollista, ja se jaetaan jaksoihin ja 30 päivän jaksot kuuteen rytmiin. Kukin rytmi alkaa työn teolla, josta siirrytään kylpypäivään, valmistaudutaan lepoon, töitten lopetteluun ja lepopäivään.

Päähenkilöt Jiens ja Mart ovat keskeiset hahmot, joiden tarinat avautuvat lukijalle suurena seikkailuna.  Jiens on elänyt koko elämänsä, lapsuudesta nuoruuteen, kuin vankina alkoholisti-isänsä huomassa. Mart puolestaan on viettänyt koko nuoruutensa hullun miekkamiehen, Manoksen, kidutusmaisessa opetuksessa. Hahmoja yhdistää kokemattomuus muusta maailmasta, mutta kun matka kohti tuntematonta alkaa, ei menneisyyttäkään pysty unohtamaan.

Hyvä ja paha juoksuttavat tarinaa, jossa viikatemiesmäinen vanhus mustissaan ja kuolema ovat osa elämää.

Kirjailijan vire tuntuu olevan päällä ja tarina jatkuu vielä kolmannen kirjan jälkeenkin.

Upeasta kansikuvasta vastaa rovaniemeläinen spray paint artisti Tero Kivelä. Kivelä on piirtänyt myös kartan sekä kalenterin.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä