Kromia Kemistä

Vuonna 1960 myönnettiin kemiläiselle sukeltaja Martti Matilaiselle palkinto siitä, että hän oli tehnyt harvinaisen suuren kromilöydön. Tuon löydön arvo nykyrahassa mittava, 11 650 euroa.

Tuosta hetkestä alkoi myös suomalainen malmitutkimus ja työt Jussarössä lähtivät käyntiin. Pian löytyi jo toinen valtaus ja pohjoisen malmikuume sai vauhtia. Matilaisen löydös johti viimein Outokumpu osakeyhtiön perustamiseen ja tuotannon käynnistymiseen Keminmaalla. Aluksi avolouhoksena toiminut kaivos on jatkanut toimintaa 2000-luvun alusta maanalaisessa kaivoksessa, ja on tällä hetkellä Euroopan Uninoin alueen ainoa kromikaivos.

Matilaisen elämästä kertova Ensimmäinen kivi- kirja sisältää myös tarinoita siitä, millaisia seikkailuja sota-aika toi kaivosalalle ja miten kohdattiin onnettomuuksia ja hukkumisia kromityöläisten tiellä. Kirjan on kirjoittanut kemiläinen Juhani Hiltunen.

Hiltunen, Juhani 2016. Ensimmäinen kivi. Nordbooks.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä