Nils-Aslak Valkeapään elämäntyö esiin

Valtonen, Taarna & Valkeapää, Leena (toim.) 2017. Minä soin – Mun čuojan. Kirjoituksia Nils-Aslak Valkeapään elämäntyöstä. Lapland University Press, Rovaniemi. Kuva: Lapland University Press

Nils-Aslak Valkeapää eli Áillohaš (1943–2001) oli yksi merkittävimmistä Suomen saamelaisista kulttuurivaikuttajista ja monipuolinen taiteilija. Valkeapäästä kertovassa kirjassa tarkastellaan hänen työtään ensimmäistä kertaa laaja-alaisesti kirjailijana, muusikkona, kuvataiteilijana, teatterintekijänä sekä alkuperäiskansa-aktivistina. Áillohašin elämäntyön mittavuus ja ajankohtaisuus hämmästyttää edelleen.

Minä soin – Mun čuojan. Kirjoituksia Nils-Aslak Valkeapään elämäntyöstä on tutkijatohtori Taarna Valtosen ja taiteilija Leena Valkeapään toimittama artikkelikokoelma, jossa on mukana tutkimustekstejä, esseitä ja dokumentaarisia muisteluksia, näkökulmia sekä saamelaisyhteisön sisältä että ulkopuolelta.

Johdanto-osuudessa luodaan kattava kuva Valkeapään tuotannon osa-alueista sekä kerrotaan henkilöhistorian pääpiirteet lapsuuden kota-Lapista modernin saamelaisuuden ikoniksi. Teos sisältää myös japanilaisen ketjurunon, jonka kirjoittamiseen Valkeapää osallistui. Runon lausuminen jäi hänen viimeiseksi julkiseksi esiintymisekseen vuoden 2001 marraskuussa.

Teoksen 15 kirjoittajaa ovat kotoisin viidestä eri maasta ja siksi osa kirjoituksista on englanninkielisiä. Osa kirjoittajista on tuntenut Nils-Aslak Valkeapään henkilökohtaisesti.

Kirja tarjoaa kiinnostavaa tietoa myös yleisemmin pohjoisesta ja saamelaisuudesta. Teos kokoaa yhteen lähteitä ja tietoja, joita muut tutkijat voivat hyödyntää.

 

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä