Kuntapoliitikko ja kansan mies

Historiaa avaava Kolarin kunnan mahtimiehen, keisariksikin tituleeratun Eemeli Lakkalan poliittinen elämä on saatu kirjan kansien väliin. Aikalaisten kertomuksista, jäljellä olevista asiakirjoista ja lehtikirjoituksista koottu teos valaisee pohjoisen vaikuttajan taivalta.

Tarina alkaa 1900-luvulta ja käsittää sotien kaudet ja kertoo Venejärven kylästä nousseen aktivistin ja korpikommunistin elämästä. Perheetön mies taisteli tiensä kansalaistoiminnalla yhden kauden kansanedustajaksi ja pitkäaikaiseksi kuntapoliitikoksi. Lakkalan vaikutus ja mahdollisuudet kiertää talosta taloon jalkapatikassa, pyöräillen ja veneellä olivat itsenäisyyden ajan Suomen alkuvuosikymmenten aikana aikamoista taiteilua, vainotuksi tulemista, vankilassa oloa, oman lehden tekoa ja erilaisten yhdistysten pystyttämisen ja johtamisen aikaa.

Lakkala nosti aikanaan Kolarin kunnan tärkeimmäksi tehtäväksi taata oman kunnan lapsille tasa-arvoinen peruslähtökohta opin maailmassa. Vaikuttajan myötä kunnan keskus siirrettiin Sieppijärveltä takaisin nykyiselle kirkonkylälle.

Myllymäki, Arvo. 2016. Korpikommunisti. Kolarilainen Eemeli Lakkala vainotusta vallankäyttäjäksi. Into kustannus. Helsinki.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lue Lappilainen täältä