Kotkaa kerrakseen

Hannu Hautala on talsinut Karstulan maisemissa ja syvällä Lapissa 1960-luvulta lähtien. Majoittunut milloin telttakankaasta, milloin muovista tai vanerista kyhättyihin parin neliön majoihin. Roudannut sinne kamerat, alustat, makuupussit ja keittimet ja eväät muutaman päivän varalle.

Sillä lailla sitkeästi nitkutellen, yön pimeydessä ja aamun hämärissä, yllättäin pitkin päivää kameran linssiin on osunut kuva jos toinenkin, rullatolkulla. Nyt kelpaa esitellä 50 vuoden taivalta, jona aikana autonkorjaajasta kehkeytyi ammattilainen luontokuvien ottaja. Seppo Parkkisen yhteen kokoama tarinointi tekee selkoa nuoren miehen innokkuudesta ja elämän kiertymisestä monenmoisen luonnonilmiön ympärille. Lähestyvä petolintu, kelottuneella oksalla tirsaileva uroslintu, maan pinnassa tai pesässään paritteleva pariskunta ja metsään syötiksi tuodun eläinraadon nappaaja. Näistä hetkistä on Hautalan silmä tallentanut kirjaansa liki 150 kotkakuvaa.

Hautala, Hannu & Parkkinen, Seppo. 2016. Kotka. 50 vuotta unelmista kuviksi. Docendo.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto