Ruotoja jäällä

kuva: Antero Stöckell

Antti Stöckell on kuvataiteilija, taidekasvattaja ja yliopisto-opettaja. Hän kertoo Rakotuli-blogissaan retkistään Rovaniemen ympäristössä ja millaista taidetta retkillä on tullut synnytetyksi.

Marraskuulta on blogin viimeinen postaus, video Jään lumoissa. Kuvakavalkadina seuraa joukko otoksia, joissa Ounasjoen rannalle jäästä muokattu teoskokonaisuus pääsee esiin. Ohuesta jäästä syntyi kaarevia kappaleita, joista syntyi pystyyn nostettaessa puolittain vahingossa ruotomainen kokonaisuus.

Tuota kauneutta on kuvattu blogiin päivällä, yöllä, lämpenevässä säässä, sinitaivasta vasten ja revontulten loimussa. Lystiä kesti vajaan viikon, kunnes lämmin sää ja sade sulattivat teoksen. Mutta muistot jäivät jäljelle.

Blogia on pidetty vuodesta 2015 alkaen, eri vuodenaikoina. Edellisenä talvena on syntynyt taidetta lumesta tunturirinteeseen ja Vennivaaraan. Sellaisia kuvioita, että normi lumiukon rakentaja voisi ottaa mallia, kun seuraavaan kerran mielii muotoilla lumesta jotain kuvattavaksi kelpaavaa.

Rakotulen tunnelmia voi ihailla lisää os. https://rakotuli.wordpress.com/

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä