Lapin erakoita

Ei tainnut Rissas-Aapi aikoinaan Savosta lähtiessään tietää, että hänestä tulee yksi kuuluisista Lapin erakoista. Kirvesmies Rissanen jätti Nälkätaipaleen kotikylän joskus aikoinaan, matkasi pappamopollaan kohti pohjoista, koukkasi Ranuan ja Rovaniemen kautta päätyen lopulta Lapinmaahan. Sieltä löytyi miehelle rauha, Inarin kiveliöstä.

Korpiromaani Kiveliön yksinäinen mainitsee muitakin erämaasta elintilan löytäneitä: Vinkelon erakko, Vaskojoen äijä Vasseli, Meänteinen, Taapalompolon erakko, Kettu-Heikki. On vielä Paavo von Pandy, Itäkairan prinsessa ja Skotlannin äijä. Onhan näitä, Lappiin kauempaakin matkanneita, jotka ovat metsien suojista löytäneet oman paikkansa. Jotkut tahtomattaan, toiset tieten tahtoen.

Kirjan loppuun on tallennettu kirjailijan kertomana kuulopuheen varassa olevat tietoja myös Kolarin omasta erakosta, Eemeli Heikkisestä.  Erakon koti oli syvällä metsässä, puoliksi maahan kaivettu iso kuoppa, johon mahtui juuri ja juuri seisomaan. Tilaan mahtui pari jakkaraa, pöytä ja makuusija. Majalle voi löytää tien kirjan tarinan perusteella suunnistamalla.

Tenhunen, Kalle.2015. Kiveliön yksinäinen. Mediapinta.