Oopperalaulajan jouluisia ajatuksia

Korvia höristellään pitkän matkan päässä, kun Vladislav Horuzenko aloittaa laulun. Sitä kuunnellessa ei ole vaikea uskoa, että mies on työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta oopperalaulajana Virossa ja useita vuosia myös Suomen Kansallisoopperassa.

Virossa ei tunneta pikkujouluja

Ukrainalaissyntyinen Vladislav oli vain muutaman vuoden ikäinen, kun perhe muutti Viroon. Oopperalaulajan uralla esiintymismatkat ovat suuntautuneet moniin eri maihin.

Nyt hän asuu Rovaniemellä virolaisen Egery-vaimonsa ja Richard-pojan kanssa. Vaimo opiskelee oikeustiedettä Lapin yliopistossa, ja Vladislav on toipumassa suuresta syöpäleikkauksesta.

Viime vuonna Egery ja Vladislav viettivät ensimmäistä kertaa joulua Suomessa ja Rovaniemellä. Vladislavin mielestä virolaiset ja suomalaiset viettävät juhlaa samalla tavalla.

– Joulu on Virossakin rauhallinen perheen juhla. Koti tietysti koristellaan, laitetaan kauniit vaatteet päälle, valmistetaan uunissa lihaa ja kaalia ja tietysti lauletaan.

Joululauluista Vladislaville tulee ensimmäisenä ja rakkaimpana mieleen Oi kuusipuu.

Joitain pieniä erojakin veljeskansojen joulunvietossa on.

– Virossa ei tunneta mitään pikkujouluja. Tähän suomalaisten tapaan tutustuin Tallinnassa, kun suomalaiset tulivat sinne viettämään pikkujoulua ja minut kutsuttiin laulamaan. Niin ja joulukuusia Virossa ei ole myynnissä kadunkulmissa niin kuin täällä. Virolaiset hakevat kuuset itse metsästä.

Poika joululahjaksi

Vladislav kertoo, että ennen joulua Viron ooppera pitää Tallinnan keskustassa Pyhän Johanneksen kirkossa joulutervehdysillan, johon pääsee ilmaiseksi. Radion, television ja netin kautta sitä voivat seurata nekin, jotka eivät pääse kirkkoon kuuntelemaan.

– Tällä tavalla kaikki pääsevät nauttimaan yhdessä korkeatasoisesta musiikista. Konsertissa lauletaan tuttujen joululaulujen lisäksi maailman tunnetuimpien säveltäjien teoksia.

Viime vuonna joulukuu oli Egeryn ja Vladislavin elämässä odotuksen aikaa.

– Richard syntyi meille joululahjaksi, mies toteaa hymyillen.

– Meillä onkin jouluna kolminkertaiset juhlat: vaimolla on syntymäpäivä, pojalla samoin ja tietysti se on Jeesuksen syntymäjuhla, hän jatkaa.

Vuosi sitten joulukuussa Egery ja Vladislav osuivat Rovaniemen kirkkoon jumalanpalvelukseen, jossa esitettiin jouluevankeliumi näytelmänä. He pitivät siitä kovasti ja ilmapiiristä muutenkin.

– Se on minusta hyvä, että Suomessa niin monet uskovat Jumalaan. Suomalaiset ovat myös ystävällisiä ja avuliaita.

Teksti ja kuva: Riitta Tolonen