Ruusujuuresta pohjoista kuohujuomaa

Pohjoisen kuohuvassa juomassa on ripaus horsmaa, pian myös mesiangervoa.

Rovaniemen Pekkalassa Pohjoismaiden suurinta ruusujuuriviljelmää pitävä Pentti Määttä on kehittänyt kotitilansa rohtokasveista alkoholittoman kuohujuoman. Ensimmäiset maistiaiset Lapin luonnonyrtit Ky:n valmistamasta ”Lapin Juhlakuohut” -juomasta koemaisteltiin kesällä.

– Tänä päivänä moni pohtii myös arvokysymyksiä suunnitellessaan perhejuhlien tarjoiluja. Alkoholiton, koko perheelle sopiva ja hienostunut juoma onkin otettu ilolla vastaan. Juoman makua on arvioitu aidoksi ja lappilaiseksi, kertoo uutuusjuoman isä Pentti Määttä.

Määttä on kehittänyt juomansa alusta loppuun yhdessä Kemijärven ammattiopiston kanssa. Kehittämistyö on tehty aikuisopiskelijoiden oppilastyönä.

Mukana ripaus horsmaa

Uusi juhlajuoma on saanut mausteensa ruusunjuuren lisäksi horsmankukasta. Kevään mittaan saadaan koemaistettavaksi myös toinen kuohujuomavaihtoehto, johon aito kesän maku uutetaan mesiangervosta.

Ruusujuuri kerätään Määtän omilta tiluksilta, noin 70 kilometriä Rovaniemeltä itään eli Kuusamon suuntaan. Tilan päätuote on Lapin Ginsengiksi kutsuttava ruusujuurijauhetabletti, joka on ollut markkinoilla jo yhdeksän vuoden ajan. Määttä toimittaa kotimaiselle luontaistuotevalmistaja Pharmialle juurista kuivatun raaka-aineen, josta tabletit valmistetaan. Virkästäväksi ja voimaa antavaksi kuvaillun tuotteen nimi on GoldenRoot.