Asuntokauppa käy Rovaniemellä

Jarno Marttilan mukaan kiinteistövälitys Aninkainen saa tänä vuonna myyntiin noin 200 sijoitusasuntoa Rovaniemen keskustasta ja Viirinkankaalta. Tässä valmistumassa kerrostalo osoitteeseen Toripuistikko 3. Kuva: kuva: www.aninkainen.fi/Rovaniemi

Asuntosijoittajien listalla Rovaniemi kärkkyy 14. sijalla. Tämä selviää Suomen Vuokranantajien ja Pellervon taloustutkimuksen vuokratuottotutkimuksesta. Vastaavia tutkimuksia on tehty vuodesta 2013 alkaen.

– Rovaniemen ehdoton vahvuus on Lapin yliopisto. Myös koko ajan vahvistuva turismi luo positiivisia näkymiä aluetaloudelle, kertoo Suomen Vuokranantajien vaikuttamistyön asiantuntija Tuomas Viljamaa.

Keskusta ja yliopiston seutu tuottoisia

– Rovaniemellä vuokratuotto on ollut hyvää, mutta asuntojen hintojen vaihtelu suurta. Asuntosijoittajan näkökulmasta paikallistuntemus korostuu. Yliopiston läheisyydessä ja kaupungin keskustan alueilla vuokrattavuus on hyvä, mutta muilla alueilla tyhjien kuukausien riski on olemassa. Asuntotuotanto on viime vuosina Rovaniemellä ollut vahvistumaan päin, luettelee Viljamaa syitä Rovaniemen vetovoimaan asuntosijoitusmarkkinoilla.

Tehdyn tutkimuksen mukaan yksityinen asuntosijoittaja saa vuokraustoiminnasta vakaata tuottoa, mutta on oleellista, millaiset kaupungin kehitysnäkymät ovat. Odotukset jatkuvasta vuokratuottojen noususta voivat houkuttaa ostajia sijoittamaan uusiin kerrostaloihin ja pieniin yksiöihin.

Vuokratuottoja on saatu hyvin ennen vuotta 2011, mutta sen jälkeen tulokehitys on tasaantunut. Rovaniemellä arvioitu vuokratuotto tutkimuksen mukaan vuoteen 2021 on 4,5%. Eniten vuokratuottoja on odotettavissa Kajaanissa, liki 6%. Yksiöitten arvonnousu on suurinta Helsingissä ja Kokkolassa, yli 5%. Rovaniemellä 2%.

Yksiöt ja kaksiot kysytyimpiä

Rovaniemellä asuntoja myy ja välittää Jarno Marttila, aninkainen.fi-Rovaniemi. Marttila tietää, missä päin kaupunkia asunnot menevät nyt hyvin kaupaksi ja miksi.

– Viirinkankaalle valmistuva kerrostalo ja Toripuistikko 3 ovat nyt myynnissä. Uudistuotannon asunnoilla kysyntä on tasaista pitkin vuotta. Näissä kohteissa isoin myytävä asunto on 70,5 neliötä, loput pienempiä.

Yliopiston lähelle Viirinkankaalle tulevat yksiöt ovat 22-28 neliön suuruisia.

–  Sijoittajat haluaisivat kyllä 20 neliön yksiöitä.

Marttilan mukaan vuokrataso on noussut tämän vuoden aikana ja tuottoa saadaan Rovaniemellä paremmin kuin esimerkiksi Oulussa. Asuntotuen saanti muuttui elokuussa ja tipautti opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Käytäntö lisäsi opiskelijoitten halua ostaa oma asunto, sillä siihen Kela myöntää asumistukea yhtä lailla kuin vuokra-asuntoon.

Yksiöitten hinnat nousussa

Yksiöiden hinnat vaihtelevat isosti sijainnista riippuen. Neliöhinnat ovat Pellervon tutkimuksen hieman laskeneet vuoden 2010 tasosta, kuten myös kaksioiden hinnat. Kolmioiden hinnat ovat sitä vastoin nousseet.

– Rovaniemen tilanne on se, että vuoden sisällä yksiöitten neliöhinnat ovat nousseet. Vuonna 2016 maksettiin uusista yksiöistä 3678 euroa neliötä kohti ja asunnon koko oli keskimäärin 30 neliötä. Tänä vuonna neliöhinta on jo 3977 euroa ja neliöitten määrä 28. Veikkaan, että yksiöitten hinnat tulevat tästä nousemaan yli 4000 euroa neliöltä ja koko pienenee.

Väkimäärä kaupungissa kasvaa tasaisesti, joka on yksi tae sille, että kaupunkiin kannattaa sijoittaa. Vaikka poismuutto hieman hidastaa kaupungin väestönkasvua, opiskelijoitta on asukkaista suhteellisesti paljon.

Kasvukeskuksissa vetovoimaa

Asuntojen kysyntä on kasvanut tasaisesti muissakin kasvukeskuksissa ja alueelliset erot ovat isoja. Parhaimpien sijoituskaupunkien joukkoon tutkimuksessa sijoittuivat Vaasa, Jyväskylä, Kokkola, Kuopio ja Helsinki.

Rakentaminen on vauhdittanut vuokra-asuntojen tarjontaa. Vuokrien ennustetaan kasvavan edelleen keskimäärin noin 3 prosentin vuosivauhdilla vuosina 2017-2021, alkuvuosina voi olla tätä hitaampaa.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä