Junes nousi Rovaniemen K-maatalouden nokkamieheksi

Kauppias Tuomas Junes palvelee K-maatalousliikkeissään lähes koko Lappia. Rovaniemen K-maatalouden avajaisia vietetään Paljetiellä 16.12. Kuva: Kesko

Tornion K-maatalouden kauppias Tuomas Junes (33) levitti siipiään ja otti hiljattain vetovastuun myös Rovaniemen K-maataloudesta. Mies palvelee tätä nykyä lähes koko Lapin maakunnan maataloustuotantolaitoksia. Junes kiittelee Keskoa, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet rohkeille yrittäjille.

Nuoresta iästään huolimatta Juneksella on vankka kokemus alalta. Tuomaksen kiinnostus maataloutta kohtaan nousi, kun hän aloitti hellustelun vaimonsa Helin kanssa. Puolison lapsuudenperheellä on iso tila Tornion seudulla.

Suorittaessaan kaupallisen alan opintoja hän lähti isänsä kannustuksesta K-maatalouteen työharjoitteluun. Mies on sillä tiellä, heti armeijan jälkeen jo vuonna 2004 hän aloitti myyjänä Torniossa.

Valikoimaa myös kaupunkilaiselle

Vaikka monella tilalla on pistetty pillit pussiin, Junes näkee, että maatalous elää voimakkaana Lapissa.

– Meillä lähes kaikki maataloutta harjoittavat tekevät työtään päätoimisesti. Tilakoot kasvavat, niissä on uusia navetoita, joihin on tulossa jatkajia. Hyvä maaperä on ehdoton edellytys viljelylle ja sitähän meillä on Lapissa, Junes pohtii.

Kauppiaan mukaan Rovaniemen liiketilat ovat kunnossa. Päämääränä on hieman nykyaikaistaa palveluja sekä muuttaa tuotevalikoimaa siten, että se palvelisi myös kaupunkilaisia. Esimerkkinä Tuomas heittää, että metsänomistajankin on asiointireissullaan löydettävä helposti se rumpuputki.

Rovaniemen K-maatalouden palkkalistoilla on kaksi alan konkaria, Torniossa heitä on neljä. Heli -rouva on mukana liiketoiminnassa.

Junekset asuvat Torniossa, perheeseen kuuluu neljä 4-10 -vuotiasta lasta. Vapaa-ajallaan Tuomas harrastaa liikuntaa kuntosalilla, talvisin hän hiihtelee.

Teksti: Elisa Javarus