Walkers-auto kiertää Kittilässä ja Sodankylässä

Liikkuva nuorisotila Wauto liikkuu kolmena iltana viikossa Kittilän ja Sodankylän seudulla kevään ajan. Syyskuusta vuoden loppuun se vaikuttaa saamelaisten kotiseutualueella: Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä ja Sodankylän Lapin paliskunnan alueella. Kuva: Walkers ry

Koko vuoden kiertää matkailuautosta nuorten kohtaamispaikaksi muutettu Walkers-auto eli Wauto pitkin Lappia. Liikkuvan nuorisotyön uusi muoto, liikkuvat palvelut, tavoittavat pohjoisen nuoria. Tavoitteena on kohdata erityisesti kuntakeskusten ulkopuolella asuvia nuoria.

Wauton konsepti on yksinkertainen: mennään sinne, missä nuoret ovat ja tuodaan turvallisia aikuisia heidän ajanviettoonsa. Tarjolla on kahvia, korttipelejä ja aikuisten juttuseuraa. Tarpeen mukaan nuori saa myös syvällisempää ohjausta elämäntilanteeseensa. Autolla työskentelevät nuorisotyöntekijät yhdessä mahdollisten yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten kanssa.

Leijona liikkeellä

Wauton omistaa ja sen toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Pohjoiseen saapuva auto on järjestön kolmas, ja se on hankittu Suomen Lions-liiton lahjoitusvaroilla. Siksi myös auton kutsumanimi on Leijona.

– Leijonan hankinnassa ja varustelussa on painotettu säänkestävyyttä ja toimintavarmuutta. Suuren kysynnän vuoksi hankimme tämän auton erityisesti Pohjois-Suomessa tapahtuvaa toimintaa varten, kertoo Wauto-koordinaattori Niilo Karjalainen Aseman Lapset ry:stä.

Kesäkuuhun asti Wauto liikkuu Kittilän ja Sodankylän alueella kolmena iltana viikossa, missä sen toiminnasta vastaavat kuntien nuorisopalvelut. Syyskuusta vuoden loppuun se vaikuttaa saamelaisten kotiseutualueella: Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä ja Sodankylän Lapin paliskunnan alueella. Taustayhteisönä toimii Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto. Kesäkauden Wauto on Oulussa.

– On mahtavaa päästä syrjäisemmillekin seuduille jalkautumaan nuorison pariin. Kun olen kertonut toiminnasta ihmisille, on vastaanotto ollut valtavan positiivista, sanoo nuoriso-ohjaaja Juha Hänninen Kittilän kunnasta.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä