Lappi ympäri pinkeissä paidoissa

Pelkosenniemen oma poika Andy McCoy napattiin pinkin biilin katolle antamaan rytmiä valmistelijoiden kuntalaiskuulemisen kierrokselle. Kuva: Lapin maakunta –ja soteuudistuksen valmistelu / Jenni Lintula

Lapin maakuntauudistuksen valmistelu on jalkautunut maakuntaan. Pinkeissä paidoissaan virkamiehet kiertävät vielä kesäkuun pitkin Lappia pinkillä autollaan, ja jokaisessa Lapin kunnassa pysähdytään. Tarkoitus on kuulla lappilaisia ja kertoa, miten uudistus sujuu. Kesäkuun puolivälin jälkeen kierros päättyy Kemin ja Rovaniemen tilaisuuksiin 19. ja 20. kesäkuuta.

– Tietoa uudistuksesta kaivataan ja omia kokemuksia ja hyväksi havaittuja tapoja ja toimintamalleja halutaan jakaa, kertoo kiertueella kaaraileva osallisuuskoordinaattori Jukka Hakola.

Lounaspaikat, huoltoasemat, kirjastot

Pinkki auto pysähtyy siellä, missä ihmisiä on. Kierroksella tavatut lappilaiset ovat halunneet kertoa miten julkiset palvelut toimivat heidän näkökulmastaan nyt ja mitä asioita pitää muistaa valmistelun edetessä.

– Keskusteluissa on noussut esille, että muutos on tarpeellinen monessa asiassa, mutta toisaalta pienissä kunnissa julkisiin palveluihin ollaan pääosin tyytyväisiä. Pelkona on, että palveluja keskitetään ja niiden saatavuus huononee.

Kuntalaiset ovat olleet luottavaisin mielin uudistusta kohtaan, mutta luottamushenkilöiden keskusteluissa on ollut kuultavissa enemmän vastakkainasettelua ja huolta uudistuksen vaikutuksista. Myös tulevan maakunnan valtuustossa pienten kuntien edustus tai sen mahdollinen puute on herättänyt keskustelua.

Keskusteleva toimintatapa toimii

Kuntakierroksen yksi moottori, Jukka Hakola kokee, että kierroksella käytetty entistä keskustelevampi tapa kohdata asukkaita ja henkilöstöä on toiminut, mutta vaatinut asennemuutosta.

– Me valmistelijat, kuntien kokemusasiantuntijat ja järjestöväki olemme keskustelleet jo satojen lappilaisten kanssa toukokuun alun aikana. Kohtaamisissa uudistukseen liittyviä asioita on selvästi haluttu ajatella ääneen yhdessä. Haluamme ensisijaisesti kuunnella ihmisiä ja heidän ajatuksiaan siitä, millainen on tuleva Lapin maakunta. Pääpuhujina päivän aikana ovat aidosti olleet kuntalaiset, kuntien työntekijät, virkamiehet sekä luottamushenkilöt.

Myös muissa maakunnissa ollaan oltu kiinnostuneita käyntien toteuttamistavasta.

Tarkka kuntakohtainen ohjelma löytyy osoitteesta: www.lapinmaakunta.fi/uusilappi

Lue koko lehti maksutta täältä