Paljon iloa ruusuista

Ivalon TaimiTuvan orvokkiamppelit ja TaimiTuvan itse istuttamat kesäkukat ovat kysyttyjä kodin koristautumisessa kesään. Valmistujaisia ja kesän juhlia varten TaimiTuvasta löytyvät myös onnitteluruusut. Kuva: Marja Peltola

Ruusuja pidetään onnellisuuden antajina ja kukkien kuningattarina ennen kaikkea tuoksunsa vuoksi. Tämän vahvistaa myös Ivalon TaimiTuvan floristi Marja Peltola-Oikarainen, joka tietää enemmänkin ruusujen vetovoimasta.

Ivalon TaimiTuvalla on kahdentoista vuoden kokemus niin koti- kuin ulkomaisista puista, pensaista ja perennoista ja hyvin tiedossa, mitkä lajikkeet selviävät Ylä-Lapissa.

– Ihmiset rakastavat ruusuja! Ruusupensaista mökinruusu tai metsäruusu Rosa majalis on sellainen, joka oikein viihtyy täällä pohjoisessa. Sitä kasvaa myös jokien varrella, siinä on vaaleanpunaista, yksinkertaista kukkaa. Rosa rucosa eli kurtturuusu kuuluu lajeihin, josta osa tykkää ja osa ei. Etelässä se leviää kuin rikkaruoho, mutta täällä ilmasto pitää sen hyvin kurissa ja siinä on isot marjat. Suviruusu ja juhannusruusu ovat lajeja, jotka selviävät täällä VIII kasvuvyöhykkeellä hyvin.

Rakkautta ja terveyttä

Ruusu on rakkauden symboli, mutta sen on Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valinnut myös vuoden 2018 rohdoskasviksi. Kuva: terveystuotekauppa.fi

Ruusuja voi uuttaa, ja kukan eteerinen öljy ja kukkaisvesi on arvostettu ihon ja naisellisten vaivojen hoitaja. Ruusunmarjan siemenöljyä ja vahaa pidetään hyvänä ihoa ravitsevana öljynä ja auringon vahingollisten säteiden suodattajana. Ruusunmarjat taas ovat erinomaisia C -vitamiinin lähteitä ja niveltulehdusten ja nivelrikon hoitajia. Mielialakin nousee villiruusun voimasta.

Ruusuilla kohti juhlia

– Kevään ja kesän juhliin onnitteluruusu kuuluu itsestään selvyytenä. Väri- ja lajivalikoimaa on runsaasti. Ivalon TaimiTuvalla suosituimmat värit ovat aina vahva punainen, keltainen, sininen ja valkoinen, eli saamen värit. Yleensä halutaan sellaiset kukat, että koko kukka on saman värinen, ei kirjava tai monivärinen. Pitkä 80 senttinen ruusu on aina myös hyvä valmistujaislahja.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lue koko lehti maksutta täältä