Paikallinen ja herkullinen – nyt ja aina

Kittilän Herkkutuvan pitäjät Susanna ja Matti Hiltunen jatkavat Hiltusen leipomon jalan jäljissä.

Kahvila-konditoria Herkkutupa Kittilässä houkuttelee kahville tai lounaalle niin paikallisia, kuin turistejakin. Kahvilan takaa löytyy tuotantotilat, joissa valmistetaan myös yrityksen hittituotteet, Lapin kampanisut.

Lapin Herkkutupa Oy:tä pyörittävät Susanna ja Matti Hiltunen. Matin vanhemmilla on aiemmin ollut Kittilässä Hiltusen leipomo, jonka toimintaa pariskunta nyt omalla tavallaan jatkaa.
– Kahvilatoiminta alkoi alun perin sillä mielin, että siitä voisi kehittyä minulle työpaikka. Olin ensin kahvilassa töissä ja vuonna 2004 aloitin sitten yrittäjänä, ranualaislähtöinen Susanna kertoo.

Ensimmäiseen liiketilaan mahtui vain muutama pöytä. Uuteen, isompaan tilaan Herkkutupa muutti vuonna 2012. Nykyisiin tiloihin mahtuu useampi kymmentä asiakasta.

Tila mahdollisti kasvun

Uusi toimitila aloitti kasvun, jota ei varsinaisesti oltu suunniteltu.
– Isommat tilat mahdollistivat kampanisun tuotannon kasvattamisen. Se on nykyään meidän ylivoimainen ykköstuotteemme, Susanna toteaa.
Herkkutuvan kampanisua myydään yli kolmessakymmenessä liikkeessä ja se tuo kolmanneksen yrityksen liikevaihdosta.

Varsinaiseen leipomobisnekseen Herkkutupa ei ole lähtenyt, vaikka silloin tällöin valmistaakin leipäeriä esimerkiksi kouluille ja ravintoloihin.
– Sen puolen kehittäminen vaatisi investointeja uudenlaisiin koneisiin, emmekä me pysty kilpailemaan isojen leipomoiden hintojen kanssa, Susanna pohtii.

Kahvila, jonka voi viedä minne vain

Herkkutupa investoi vastikään kahvilavaunuun, jonka avulla kahvilaa voi pitää esimerkiksi markkinoilla ja erilaisissa tapahtumissa. Vaunun sisältä löytyy jääkaapit, kahvinkeittimet ja pieni tila, jossa voi valmistaa vaikka lisää voileipiä. Vaunun eteen pystytettävän katoksen alle voi rakentaa kahvilatilan kylmävitriineineen ja tarjoilulinjastoineen.
– Meillä on nyt siisti ja fiksu, näyttävä kokonaisuus joka vetää ihmisiä puoleensa ja jonka voi viedä lähes tulkoon minne vain, Susanna iloitsee.

Leader Tunturi-Lappi myönsi investointiin tukea 35 prosenttia sen kustannuksista.
– Olisimme vaunun laittaneet varmaan muutenkin, mutta tuen avulla pystyimme kerralla hankkimaan toimivan paketin.
Yrittäjät ovat myös käyttäneet yrittäjille tarjolla olevia asiantuntijapalveluja ja kannustavat muita samaan:
– Siinä saa asiantuntijan arvioimaan tilannetta ja tekemään laskelmia ja voi itse keskittyä omaan tekemiseeni. Asiantuntijoilla on eri tason näkemys näihin asioihin.
Lue koko juttu osoitteessa lapinkeino.fi

Teksti ja kuva: Tuuli Kontio

Pääset lukemaan Lappilaisen ja Kelkkalehden maksutta täältä