Sallan Vallovaarassa pidetään ihmisistä ja tiloista huolta

Sallan Kairalan miljöössä on useampi rakennus ja erillisiä majoitustiloja matkailijoiden makuun. Kuva: Kairalan Kievari

Kairalan Kievari perustettiin vuosi sitten vanhan Vallovaaran koulun tiloihin Sallaan ja se sijaitsee noin 25 kilometrin päähän Venäjän rajasta.

– Tätä opinahjoa olen itse käynyt, joten tuttuja ovia on saanut nyt aukaista, tosin aivan toisessa tarkoituksessa, kertoo isäntä ja omistaja Seppo Kairala.

Kievarin lähistöllä on ohjelmaa valmiina: uimaranta, ulkoilu- ja retkeilymaastot ja oma lampi, jotka takaavat sen, että lomailija pääsee halutessaan suoraan puhtaaseen luontoon ja pulahtamaan puhtaaseen veteen.

– Vaimoni Erja ui myös talvisin, joten pidämme lähellä olevassa lammessa avantoa, jonne on matkailijatkin helppo houkutella seuraksi, selvittää Kairala alueen mahdollisuuksia.

Majoitetaan vaikka koko bussillinen väkeä

Kyläkoulun tiloihin saneeratut majoitustilat ja ravintola ovat tilavat. Kerralla mahtuu majoittumaan 35 henkeä ja tarvittaessa voi isommalle porukalle ottaa tilaa vielä lisätilaa entisestä luokkahuoneesta. Pihapiirissä on 3 hengen yksiöitä neljä ja pihamökki sekä ja päärakennuksessa kaksi 90 neliön huoneistoa ja 30 neliön kokoinen entinen kirjasto.

– Sijaintimme on täydellinen, jos kaipaa hiljaisuutta, luontoa, kalastus- tai metsästysmahdollisuuksia ja patikointia, kertoo isäntä alueen lempeistä matkailupalveluista. Täällä on taivas kattona-alla revontulten ja täyden kuun.

Kävelymatkan päässä on useita hienoja laavuja ja kota, ja kesällä pulputtava luonnontilassa oleva lähde. Kievarin oma Evakko Pubi on avoinna viikonloppuisin ja tilauksesta muulloinkin. Isäntä lupaa myös lämmittää pihasaunan ja paljun. Kärryn päällä olevaa paljua voi myös vuokrata ja kuljettaa kotipihalle.

Talvitekemistä piisaa

Kairalan Kievarin mailla Sallassa pääsee kelkkailemaan reiteillä ja vapaassa maastossa Kairalan omilla mailla. Kuva: Kairalan Kievari

Kairalan Kievarista pääsevät halukkaat moottorikelkkailemaan vaikka Sallatunturille, jonne on 25 kilometrin ajomatka ja Sallan kylälle 12 kilometriä. Lähiseudulla on omaa maata lähes 300 hehtaaria, joten kelkkailumahdollisuudet ovat hyvät kelkkareittien lisäksi.

– Hiihtolatuja olemme ajaneet koulun ympäristöön nyt runsaasti, joten talvilomalaiset pääsevät ladulle heti. Pilkkimistä on myös lomaohjelmassa tarjolla ja kesällä sitten ongitaan. Meillä on naapurissa huskyfarmi, eli voimme näitä tarjota myös näitä naapurin palveluita omille vieraillemme, selvittää Seppo Kairala laajaa ohjelmapalvelutarjontaa.

Sallainen rock kutsuu kesäväkeä  

Heinäkuulle on suunnitteilla isompi tapahtuma ”Sallainen rock”, joka yhdistyy Salla-päiviin. 21.-22.heinäkuuta vanha urheilukenttä otetaan käyttöön, sinne pystytetään teltta ja esiintymislava, ja juhlia luvataan pari päivää. Lavalle ovat tulossa ainakin Bat&Ryyd.

– Täällä kun ollaan keskellä ei mitään, niin me ollaan just sitten siinä keskellä, veistelee Kairala tulevan kesän juhlasta.

Kevään orkesteritarjonnassa ovat mm. Tanssiorkesteri Nelituuli, Jytäjounit, Duo 100 ja Tanen karaoke.

Siistiä toimintaa

Kievarin yhteydessä toimii siivouspalvelu Kartanosiivous Oy, joka tarjoaa siivouspalveluja yrityksille ja yksityisille. Vanhuksille on tarjolla kotiapupalveluita, lumitöitä käsin ja autopartiolla ja lingolla. Yritys hoitaa ränninpuhdistusta, puiden pilkkomista ja mitä kotona asumisessa vain tarvitsee, arjen turvaa. Tätä palvelua on tarjolla Sallan ja lähikuntien alueella.

Lappilainen lehden pääset lukemaan maksutta täältä