Lippousperinne elää Kukkolankoskella  

Tornion Kukkolankoskella siikaa lipotaan pitkin kesää. Kesäsiikafästejä juhlitaan 4.8. ja syyskuulla vielä sikamarkkinoita.

Kukkolankosken äärellä puuhastelee paikallisia äijiä krenkkujen parissa. Vanha kalakenttä ja alueen rakennukset havisevat historiaa niin, että korhviin kohta sattuu.

Lippouskausi alko 1.6. ja Kukkolankosken Elävän perinnön teemaa kantava kesä avathiin myös 4. kesäkuuta. Nimittäin vieläki Kukkolankoskela aktiivisesti harjotettava Tornionjoen koskikalastuskulttuuri hyväksythiin marraskuussa 2017 Suomen elävän perinnön kansallisseen luettelhoon. Ja sattuipa niinki somasti, että tänä vuonna vietethään kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta, jonka puitheissa Museovirasto myönsi Prosiika ry:lle avustuksen kehitteillä olevan elämyspalvelun kokkeiluihin. Tarkotus olis varmistaa, että lippousperinne jatkaisi eloaan myös tulevaisuudessa.

Siika edellä festeille 4.8.

Vaikka kesä jo niin sanotusti avathin, parhaat jutut on vielä eessä. Kesälle on suunniteltu pienempää ja isompaa tapahtummaa, joitten kantavana teemana on tottakai siika, jota koskela lipothaan koko kesän ajan.

4.8. on tulossa perintheiset Kesäsiikafästit, jossa on tarjolla siian lisäksi myös muita paikallisia ja laadukkaita tuotheita. 18.8. kansallisjokien päivänä met juhlistama vaphaana virtaavaa väylää.

6.-8.9. siikamarkkinoille

Perintheiset Kukkolankosken siikamarkkinat syyskuun alussa on tapahtuma, josta saapi ostaa kaikenlaista siikaa. Meile on tulossa myös kansainvälisiä viehraita LIPPO2018 perinnekalastusfestivaaleille siikamarkkinoitten aikhaan.

Tapahtumien ohessa meilä on työn alla myös elämyspalvelu, jossa ajatuksena on, että turistit voisiva tulevaisuuesa kokea saman autenttisen kokemuksen ko ehta lippomies: lipota oma siika kosken kuohuista, valmistaa se perinteisheen taphaan varrassiikana paistokodan loimuissa ja nautiskella sitä sitten kosken parthaalla kuohuja katsellen. Niinkö siinä on tehty jo monta sattaa vuotta. Tätä elämyspalvelua on tarkotus testata kesän aikana muutamalla testiryhmällä, joista yks testiryhmä pääsis tositoihmiin elokuun Kesäsiikafästeillä ja koostuis asiasta innostuneista nuorista. Jos homma kiinnostaa, kannattaa Kukkolankosken Facebook ja Instagram ottaa seuranthaan!

Teksti ja kuva: Mirva Smeds