Limingan lypsytilalta lain pariin

Sanna syntyi toukokuussa 1982 Limingassa lypsytilalle sisarusparven keskelle. Vanhemmat keksivät yhdessä nimen, joka olikin 80 –luvulla yksi tyttöjen suosikkinimistä.

– Kun toiseksi nimeksi päätettiin vielä antaa Maria, niin voi sanoa vanhempieni olleen varsin trenditietoisia, kertoo Rovaniemellä asuva Sanna Luoma.

Kouluaikana joka luokalla oli useita Sanna-nimisiä ja nimi oli helppo yhdistää myös nimiin Mari tai Kaisa. Myöhemmin 90-luvulla Sanna muuntautui useimmin Sanniksi.

– Olen lähtöisin maatilalta, jossa sain viettää turvallisen, mutta melko haastavan lapsuuden eläinten ja peltojen keskellä. Kova työnteko tuli jo nuorena tutuksi ja alle kouluikäisenä lypsin lehmiä ja olin heinätöissä.

Haaveilu juristin urasta alkoi 6-vuotiaana, kun hän laati kirjallisia sopimuksia pikkusiskolleen ja Poliisi-TV:stä tuli hänen lempiohjelmansa. Haaveilu harrastuksista ja yliopisto-opinnoista oli kariutua äidin takia, joka ei hyväksynyt opiskelemista eikä pääsykokeisiin valmistautumista.

– Äiti antoikin vaihtoehdot: jos en mene kokopäivätöihin, on syytä muuttaa omilleen ja ansaita omat koulukirjarahansa. Niinpä muutin pois kotoa, jotta pystyisi keskittymään pääsykokeisiin.

Unelmat toteutuivat ja nyt 36-vuotias Sanna on varatuomari, joka on työskennellyt syyttäjänä, asianajajana ja oikeustieteen opettajana. Sanna asuu vastavalmistuneessa talossa 4-vuotiaan tyttärensä kanssa ja pyörittää arkea yksin, sillä hänen miehensä on valinnut työkseen ihmishenkien pelastamisen, joka pitää hänet usein pois kotoa. Sanna on ensimmäisen kauden valtuutettu, toimii useissa luottamustehtävissä ja kokoomuksen ryhmäpuheenjohtajana Rovaniemellä.

– Olen onnellinen, iloinen ja aktiivinen tyyppi, joka on kiitollinen jokaisesta päivästä. Rakastan matkustelua ja luontoa, nautin auringosta ja ihmisten kanssa olemisesta. Erityisesti pidän TaeKwon-Dosta sekä vapaaehtoistyöstä, joita ei kumpaakaan voi tehdä liikaa.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto