Hyiseviä saamelaistarinoita

Aikio, Ante. 2018. Stallun pata. Goranus.

Nyt pelottaa! Iltayöstä luettuna Aikion saamelaistarinointi nostaa ihon kananlihalle ja pistää kurkkaamaan ikkunaan taakse, ettei sieltä vaan joku paha noitahahmo katsele kiiluvilla silmillään juuri minua.

Kun liikutaan mustien vesien syövereissä, tuntemattomilla muinaisilla Lapin seuduilla, taikaa ja tunnelmaa ei puutu. Tuntemattomien kohtaamiset, oudot ilmiöt, lupaukset ja kohtaamiset voivat kääntyä päälaelleen. Useissa tarinoissa lopun voi vain arvailla, ja usein kohtalo on karu.

Kirjaan mahtuu kuusi tarinaa, joissa hahmot tuovat lähemmäksi saamelaista mytologiaa. Oudot maahiset elävät tuntureilla, puroissa, tunturijärvissä, kelopuitten uumenissa. Kuiskivat kodassa, jossa ei aina ole turvaa. Noitia, manauksia, hyvän ja pahan taistelua piisaa tarpeeksi asti.

Saamelaiseen luontoon ja mystiikkaan tarinoista tulee uusia ripauksia aikaisempien Aikion Aigi- kirjojen ystäville.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto