Itä-Lappi huolissaan Postin hinnoittelusta

Kuva: Lappilainen

Kemijärvi, Salla, Posio, Savukoski ja Pelkosenniemi ovat ilmaisseet yhteisen huolen, joka kohdistuu Postin hinnan korotuksiin. Erityinen huoli on kuntalaisten tiedonsaannista, kun paikallislehdet joutuvat ahdinkoon jakeluhintojen korotusten myötä.

Itä-Lapin kuntayhtymän mukaan hinnannousu uhkaa vakavasti koko maassa paikallislehtien toimintaedellytyksiä. Erityisesti korotukset koskevat kokonaan postin jakelupalvelun varassa olevia, ilmaisjakeluun perustuvia uutislehtiä. Yksi tällainen on Itä-Lapin alueella Kemijärvellä ilmestyvä Koti-Lappi, joka jaetaan torstaisin jokaiseen talouteen Kemijärvellä, Sallassa, Pelkosenniemellä ja Savukoskella. Posiolla ilmestyy Koillissanomat.

Hinnannousu jatkuu

Aiempina vuosina Posti Oy on nostanut jakeluhintoja lehti- ja aluekohtaisesti. Tähän mennessä korotukset ovat vaihdelleet 30-100 prosentin välillä.

Kuntayhtymä on huolissaan kuntalaisten tiedonsaannin lisäksi alueelle kohdistuvan elinvoiman ja aluetalouden puolesta. Nyt suunnitellut hinnankorotukset uhkaavat kuntayhtymän mukaan paikallislehtien kannattavuusrajaa ja siten koko olemassaoloa.

Lappilainen lehden jakaa P-S Suorajakelu Oy ja kaksi alueellista toimijaa

Lappilainen lehden toimitusjohtajan Pera Hussin mukaan myös Lappilainen lehden jakelua Postin hinnoittelu ohjaa jonkin verran.

– Lappilainen lehden kohdalla Postin toiminta osui pahiten jo muutama vuosi sitten, kun Posti lopetti suurostaja-alennukset. Tämän myötä Lappilainen lehden Postin jakeluhinnat nousivat järkyttävät 300%. Luonnollisesti tämä johti Postin suorittaman jakelun radikaaliin vähentämiseen. Aikoinaan Posti jakoi kymmeniätuhansia lehtiämme, nykyään tuhatkunta. Lappilaisen jakelun ovat jo useamman vuoden hoitaneet yksityiset jakeluyritykset. Toisin sanoen Postin toiminta on luonut myös uutta bisnestä. Voin hyvin ymmärtää Itä-Lapin kuntien huolen, sillä siellä ei kaikkialla ole Postille vaihtoehtoa, kertoo Hussi.

Lappilainen jaetaan tälläkin hetkellä yli 42 000 kotiin Lapissa kokonaisjakelun ollessa 60 000 kappaletta. Posti jakaa Lappilainen lehden vain Inarin ja Sodankylän laitamilla. Ivalossa, Rovaniemellä, Sodankylässä, Kittilässä, Kolarissa ja Muoniossa koteihin jakelun hoitaa Pohjois-Suomen Suorajakelu sekä kaksi muuta alueellista yritystä. Koko Lapin alueella Lappilainen lehden saa lisäksi lehtitelineistä, joita on liki 100. Ilmaiseksi voi lukea myös Lappilaisen digilehden osoitteessa lappilainen.fi/digilehti.

Ensi vuoden Lappilainen lehden ilmestymisestä ja lehtiuudistuksista tarkemmin 19.12. 2018 Lappilaisessa.

 

Lappilainen