Skábmagovat kutsuvat Inariin

24.-27. tammikuuta Inarissa järjestettävän alkuperäiskansojen elokuvakuvajuhlien mielenpainuva kokemus on talvinen yö ja ulkoilmateatteri Siidan museoalueella. Kuva: Ville Riiko

20-vuotista taivaltaan juhlistava Skábmagovat järjestetään Inarissa 24.-27.1.2019. Juhlavuoden teemaksi on valittu arktisten alkuperäiskansojen elokuvataide. Ohjelmistossa tullaan näkemään elokuvia mm. Venäjällä sijaitsevasta Sahan tasavallasta, Grönlannista, Alaskasta ja tietenkin Saamenmaalta. Tänä vuonna halutaan erityisesti nostaa esille arktisten alueiden kansojen keskinäinen solidaarisuus ja kulttuurillinen yhteys sekä yleismaailmallinen rakkaus.

Elokuvanäytösten lisäksi ohjelmassa on mm. ensimmäistä kertaa toteutuva Skábmagovien oma festariklubi, joka järjestetään perjantai- ja lauantai-iltana kulttuurikeskus Sajoksessa. Klubilla tullaan näkemään videotaidetta sekä päästään kuulemaan live-musiikkia monipuolisesti laidasta laitaan.

Saamelaistaiteen tukiyhdistys ry valitsi Skábmagovat-elokuvafestivaalin tuottajaksi Taru Arrelan. Hänen lisäkseen apulaistuottajana aloitti marraskuun alussa Minna Lipponen. Festivaaliorganisaatiossa jatkaa tutusti tapahtuman sielu, taiteellinen johtaja Jorma Lehtola sekä toiminnanjohtajana Sunna Nousuniemi

 

Lappilainen