Nuoren tytön sota

Liede, Riitta. 2018. Kaija Pesosen talvisota. Minervakustannus.

 

Sota tulee lähelle 16-vuotiaan nuoren tytön, Kaija Pesosen, päiväkirjamerkinnöistä kootussa teoksessa. Päivä päivältä nuoren pikkulotan tarina etenee Petsamon seudulla joukkosidontapaikalta toiselle. Kerronta on täynnä ilmahälytysten uhkaa ja turvaan juoksemisen taktiikkaa, rintamalta tuotujen sotapoikien sidontaa. Usein sotatarinat ovat miehisiä sankaritarinoita, mutta tässä naisen kirjoittamassa tarinoinnissa oppii tuntemaan naisten osaa sota-ajan tehtävissä.

Kirjan kuvitus näyttää kartan, jota pitkin pikkulotta työssään eteni. Kaija Pesonen kulki talvisodan ajan Pennasen pataljoonan mukana. Osaston sotatoimet tulevat tutuksi, samoin odotus ja tietämättömyys tulevien päivien kulusta. Kerronta on nuoren teinitytön jännittävältä kuulostavaa mahdollisuutta elää ja asua itseään vanhempien, arvostettujen henkilöitten seurassa. Isänmaan jalo palveleminen ja vihollisen viha huokuu päiväkirjateksteissä, johon on liitetty tarinaa sotahistoriasta.

Mustavalkokuvissa sota näyttäytyy nuorten ihmisten, miesten ja naisten, yhteiselona. Sodan kalske kuuluu kauempana ja usein päivät toistavat itseään, pääosin rauhallisina.

Kaija Pesosen päiväkirjan tekstejä on taustoitettu otteilla virallisista sotapäiväkirjoista, taustatiedoilla ja oheisjutuilla sekä runsaalla kuvituksella. Ennen julkaisematonta kuvamateriaalia on saatu Petsamossa rintamalla olleiden perheiltä.

Päiväkirjat kokosi juoksevaksi tarinaksi Riitta Liede.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto