Kuu, tuo kylmä taivaankappale

Haydari, Morsal. 2018. Kuutamo. Kulttuuritarha.

Kuu näyttäytyy eri maiden taivaalla eri paikassa. Kun ilma on kirkas ja kuulas, kuu loimottaa kylmänä ja kaukana. Kuun valo tahdittaa taivaan, laittaa toiset tähdet vilkkumaan ja loistamaan kirkkaammin kuin toiset. Kuu on jollekin mielenkiintoinen ja hohdokas taivaankappale, toiselle rentouttava ja levollinen.

Kuutamo kirja on proosatarina, joka koskettaa ja pitää lukijan valppaana. Tarinassa tumma taivas tähtineen tuo lohtua, kun olo on kipeä. Parhaimmillaan taivaalla voi nähdä tähdistä tärkeimmän.

Kirjoittaja Morsal Haydari tuo tuulahduksen ja pienen kiintopisteen tarinaan Muurolasta ja Rovaniemeltä, jossa hän ehti perheensä kanssa asua ennen Kajaaniin muuttoaan. Afganistanin ja Iranin kulttuureista kimpoava perhedraama vie lukijan kahden kotitalon tapahtumiin ja niiden asukkaitten vieraaksi.

Tuntematon maa ja vanhoista kulttuuriperinteistä kumpuavat tavat tuovat esiin naisen näkökulman ja käsityksen perheestä, kunniasta ja etenkin miesten ja naisten välisestä epätasa-arvosta. Nuori ei ehdi aikuistua rauhassa, ei löytää omaa paikkaansa, ei saavuttaa omia haaveitaan, vaan tulee kahlituksi kirjoittamattomiin sääntöihin ja tapoihin, jotka ovat armottomia. Jos elämä ei ole helppoa naisille, ei se ole sitä myöskään miehille, jotka etsivät omaa paikkaansa patriarkaalisten arvojen mukaan elävässä yhteiskunnassa.

Kulttuuritarha on harvinaisten kielten kustantaja, ja auttaa kirjoittajien tekstien käsittelyssä ja tuotosten ulkoasussa. Tämä auttoi ensikustanteen teossa 24-vuotiasta Morsalia, joka pidättelee lukijaansa 100 sivun tarinassaan häkellyttävän intensiivisesti kauniilla suomen kielellä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto