Lapin poroa ja kalaa pöytiin

Lappilaisesta järvikuoreesta jalostuu kiinalaisessa keittiössä herkku. Pohjoisen kalaa Hai Long- ravintolaan saadaan Unarin-Luusuasta ammattikalastaja Jari Annalalta. Kuva: Stella Keppo

Kun aasialaisten turistien määrä pohjoisessa kasvaa, valitsevat he usein ruokapaikakseen sellaisen ravintolan, jossa tietävät saavansa lautaselleen tuttuja, aasialaisia makuja.

Kiinalaisissa ravintoloissa ei kuitenkaan harrasteta paikallisia Lapin raaka-aineita annosten valmistelussa, tai ei ainakaan isommasti, vielä. Tähän haasteeseen vastataan Lapin ammattikorkeakoululla, jossa oppilaitos yhdistää Lapin poroyrittäjiä ja kalastajia aasialaisten ravintoloiden kanssa.

 

Keittiöstä lautaselle

Makuja ovat testanneet jo muutamat ja antaneet kokeille keittiöön vinkkejä siitä, millaisin maustein meille arvokkaat kalat ja poronliha tulisi tarjota, jotta niitä osattaisiin tilata.

– Ruokalistalle saadaan Sodankylän porosta tai Kemijärven suunnan siiasta ja Kuusamon muikuista valmistettuja annoksia, ja tuotekehittelyssä edetään pitkin kevättä, kertoo Petri Muje hankkeen etenemisestä.

Takana on ajatus siitä, että pohjoisen jalostajat osaisivat huomioida tuotteittensa mahdollisuudet päästä laajemmille markkinoille ja vahvistaa yritystensä kasvua.

– Tämä tuo varmasti myös lisää työpaikkoja pohjoisen elintarviketuotantoon.

 

Kestävästi läheltä

Taustalla on myös ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävämmän kehityksen takaaminen. Kun raaka-ainetta ruoka-annoksiin saadaan läheltä, on hiilijalanjälki pienempi kuin kaukaa matkanneiden ainesten hankinnassa. Ja kuluttaja kysyy yhä enemmän paikallisuuden perään.

– Kalat voidaan nauttia kokonaisina ja poronlihasta voidaan käyttää hyödyksi muutakin kuin paistia. Näin tehostetaan alueelta saatavia raaka-aineita kokonaisvaltaisemmin.

Kun tuottaja ja tekijä kohtaavat, madaltaa se kynnystä kansainvälistymiselle. Hankkeessa mukana olevat 10 yritystä vahvistavat kansainvälistä osaamistaan ja luovat mahdollisuuksia vientikaupan lisäämiselle.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto