Doula auttaa synnytyksessä  

Doula Sintija Dutka apuvälineineen matkalla valmentamaan perhettä. Kuva: Sintija Dutka

Lapissa toimii synnytystukihenkilöitä, jotka tarjoavat läsnäoloa, tietoa, fyysistä tukea ja turvaa vanhemmille ennen uuden tulokkaan syntymistä perheeseen.

– Olen toiminut synnytysvalmentajana, doulana, jo kuusi vuotta. Työssäni aloitan tutustumalla perheeseen ja heidän toiveisiinsa odotusaikana ja autan valmistautumaan synnytykseen.

Näin kertoo rovaniemeläinen Sintija Dutka, ammattidoula, synnytysvalmentaja ja synnytystanssiohjaaja. Sintija tarjoaa räätälöityä synnytysvalmennusta, doulapalveluja sekä ohjaa erilaisia ryhmiä odottaville, pareille ja jo synnyttäneille.

Doulan läsnäolo auttaa raskaana olevaarentoutumaan, rauhoittumaan sekä kannustaa ja tsemppaa synnytystä odottavaa jo kotona. Kun on aika siirtyä sairaalaan, doula on ehkä ainut tuttu henkilö ja hän on läsnä koko ajan. Muita hoidettavia ei ole, vaan hän on paikalla perhettä varten.

Riskit vähenevät

-Kun doula on synnytyksessä mukana, tuo se turvaa ja auttaa, että synnytys sujuisi luonnonmukaisesti. Tutkimuksen mukaan lääkkeellisten toimenpiteiden määrä ja kivunlievitysten tarve vähenee, sekä tyytyväisyys synnytyskokemukseen kasvaa, kertoo Sintija kokemuksistaan.

Sintija tietää, että tutkimusten mukaan doulan läsnäolo vaikuttaa positiivisesti vastasyntyneen terveyteen jaimetyksen onnistumiseen.

Apua eri puolille Lappia

Lapissa apua saa ammattidoulilta sekä Lapin- ensi ja turvakodin vapaaehtoisena toimivilta doulilta, jotka auttavat erityistarpeita vaativille perheille.

– Matka synnytykseen sujuu helpommin, kun matkan varrella on mahdollisuus jutella puhelimella tai WhatsAppilla doulan kanssa. Olen odottamassa perheen synnytyssairaalassa heidän saapuessa, sillä olen heille jo tuttu. Tiedän perheen ja synnyttäjän toiveet. Autan synnyttäjää löytämään hyvän synnytysasennon, ehdotan kivunlievityskeinoja ja autan myös puolisoa tukemaan synnyttäjää. Vauvan syntyessä olen läsnä vielä muutaman tunnin ajan ja autan ensi-imetyksessä, selvittää Sintija.

Tukea lapsen hoitoon ja vanhemmuuteen

Synnytyksen jälkeen kotidoula käy läpi synnyttäjän kanssa kokemuksia, opastaa vastasyntyneen hoitoon ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa ja kertoo alueen palveluista.

– Voin hieroa väsyneitä hartioita tai jalkoja ja hoitaa vauvaa, että äiti pääsee rauhassa suihkuun, huolehdin kotiaskareista ja annan äidille mahdollisuuden viettää aikaa perheen muiden lasten kanssa.

Neuvoja lisää os. www.DoulaSintija.info

 

Lappilainen