Lapista liikkeelle

Lappilainen äänestää ennakkoon keskiviikosta 3.4. alkaen. Ennakkoääniä voi antaa 9.4. asti kunnantaloilla. Rovaniemellä on äänestyspisteitä myös kirjastoissa, kylätaloilla, info- ja palvelupisteissä ja monitoimitaloilla.  Rovaniemen ja Kittilän kylillä kiertää lisäksi äänestysauto. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lapissa on 16 puoluetta tai tahoa, joilla on ehdokkaita tulevissa eduskuntavaaleissa. Tässä lehdessä esitellään 8 ja toiset 8 pääsevät esiin 3.4. ilmestyvässä Lappilainen lehdessä. Eduskuntavaalipäätöstä helpottamaan tarjotaan luettavaa myös 10.4.

Ennakkoäänestys alkaa huhtikuun 3. päivä ja päättyy 9.4. Varsinainen äänestyspäivä on 14.4. sunnuntaina.

Harva äänestäjä voi tai edes haluaa perehtyä ehdokkaita asettaneiden tahojen poliittisiin käsityksiin. Tätä varten on kyllä olemassa riittävästi vaalikonekyselyjä, lehtien vertailuja, somevideoita ja perinteistä mainontaa. Niiden avulla äänestäjä pääsee asettamaan ehdokkaita perinteisen poliittisen nelikentän keskelle tai jollekin reunalle.

Lapissa on ehdolla monta sellaista ihmistä, jonka edustamalla taholla ei ole omaa lappilaista kansanedustajaa. Lapissa on asetettu ehdolle 122 kandidaattia ja heistä 7 valitaan Arkadianmäelle. Ennen valituksi tuloa tarvitsee moni mediajulkisuutta tullakseen tutuksi äänestäjille.

Seuraavat 8 ehdokkaita asettanutta tahoa aikovat repäistä perinteisesti Lappia hallitsevien puolueitten nelikenttää.

Usean puolueen piirteitä -Seitsemän tähden liike

Näin ilmoittaa yksi 13 ehdokkaan joukossa oleva Paavo Väyrysen luotsaaman Seitsemän tähden liikkeen ehdokas. Hän kertoo olevansa maaseutuhenkinen, maahanmuuttokriittinen, talousmielessä sosiaalinen, ahkera kirjoittaja, jolta löytyy poliittista mielikuvitusta. Ehdokkaita on kattavasti kahdeksassa eri Lapin kunnassa.

Arjen turvaa -Sininen tulevaisuus

7 ehdokkaan voimin on liikkeellä Lapissa uusi tulija, Sininen tulevaisuus. Puolue on asettanut 12 tavoitetta, joiden ytimessä on niin Suomen kuin yksittäisen asukkaankin arjen turvallisuus. Ehdokkaiden joukossa on Matti Torvinen, joka viime vaaleissa edusti Perussuomalaisia.

Kansalle valtaa -SKP

6 ehdokasta on Lapissa valittavana Suomen Kommunistisen puolueen riveistä. Vaalijulisteessa ilmoitetaan, että puolueen tavoitteena on päästä rahan vallasta kansanvaltaan. Ehdokkaat ajavat 6 tunnin työpäivää, 1200 euron perusturvaa kaikille ja kertoo toimivansa rauhaa rakentaen sosialismin keinoin.

Perinteistä irti avoimin kortein -Liike Nyt

Kokoomuksen entisen kansanedustajan Hjallis Harkimon ja Sosialidemokraattien entisen kansanedustajan Mikael Jungnerin demokratialuomus Liike Nyt on saanut Lapista mukaan viisi ehdokasta. Koska Liike Nyt ei ole puolue, jokaisen ehdokkaan takana on oma valitsijayhdistys, jossa pitää olla 100 kannattajakorttia omasta vaalipiiristä. Vaalipiirilautakunta tarkastaa jokaisen ehdokkaan keräämät nimet ennen kuin henkilö voi asettua eduskuntavaaleissa ehdolle.

Ehdokkaat kertovat olevansa päätöksenteon uudistajia. He lupaavat toimia eduskunnassa korkeintaan kaksi eduskuntavaalikautta eli 8 vuotta ja palaavansa sitten vaikuttamaan muihin tehtäviin. He ovat valmiita luopumaan kaksoisrooleista, eli pelkkä kansanedustajana olo valituiksi tulleille riittää. Kukaan ei aio istua sitten vielä maakunnan tason hallintopallilla, saati oman kuntansa valtuustossa tai hallituksessa. Yhteisiä tavoitteita ovat ilmastonmuutoksen torjuminen, huolenpito, markkinatalous, yksilön arvostaminen, Eurooppa-myönteisyys ja yrittäjyys.

Tavoitteena vapaus -Piraattipuolue

Vuonna 2011 eduskuntavaleissa piraattipuolue oli mukana ja takana on nyt kahdet ek-vaalit. Tämän vuoden asialistalla ehdokkailla on mm. vapaan internetin turvaaminen ja kannabiksen laillistaminen. Näillä eväillä tavoittelee eduskuntaan Lapista kolme ehdokasta.

Ehdokkaita koko maassa -Feministinen puolue

Feministinen puolue on asettanut eduskuntavaaliehdokkaita kaikkiin vaalipiireihin. Tavoitteena on, että yksi edustaja menisi läpi äänikynnyksen. Lapissa tuo äänikynnys on 10 000 ääntä, joka valitsijayhdistyksen on saatava kokoon.

Puolueen tavoite on syrjimätön yhteiskunta ja ihmisoikeuksien täysi toteutuminen. Vaaliliitto Helsingissä on tehty Eläinoikeuspuolueen, Piraattipuolueen sekä Liberaalipuolueen kanssa. Lapissa ehdokkaita on kaksi.

Rauhaa ja sosialismia -Ktp

Rauhan ja sosialismin puolesta toimivalla Kommunistisella työväenpuolueella on yksi porvoolainen ehdokas. Hän toimittaa marxilais-leniniläistä, kommunistista työväenlehteä ja häntä voi äänestää Lapissakin.

IPU

Yhden ehdokkaan voimin ääniä kerää Lapissa Itsenäisyyspuolue. Puolue ajaa balansismia, joka tavoittelee tasapainoa ihmisten kesken, ihmisen ja luonnon välillä sekä ihmisen ja talouden välillä.

Joku muu, mikä?

Jos näistä kahdeksasta eri tavoitteita ajavista tahoista ei löydy sellaista, jonka poliittiselle suunnalle voisi antaa äänensä, niin aina on mahdollisuus raapaista äänestyslippuun muun puolueen numero. Tuo numero voi kuulua jollekin, joka edustaa Lapin politiikassa valtavirtaa, puolue on valtakunnallisesti tuttu tai listalla on useampia vaihtoehtoja. Lappilainen lehti esittelee 3.4. lehdessä loput Lapissa ehdokkaita asettaneet tahot.

Twiitin verran valtakuntaa

Kaikilla Lapin ehdokkailla on tasavertainen mahdollisuus kertoa, mitä pitää Suomen tärkeimpänä asiana hoidettavaksi eduskunnassa. Tähän yhteen kysymykseen riittää twiitin verran vastaustilaa. Lähetä 280 merkin vastaus, kaksi vastausta per puolue, os. [email protected]

Vastauksia julkaistaan seuraavissa vaalinumeroissa, jotka ilmestyvät 3.4. ja 10.4.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto