Miten pohjoinen muuttuu?

Uusiautti, Satu & Yeasmin, Nafisa. 2019. Migration in the Arctic. The Past, Present, and Future. Palgrave Macmillan. Kuva: shoults/Alamy Stock Photo

Professori Satu Uusiautti ja tohtori Nafisa Yeasmin Lapin yliopistolta ovat koonneet yhteen arktisen alueen 14 tutkijan käsityksiä siitä, miten ihmiset asettuvat asumaan arktiselle alueelle ja mikä tekee elämisestä täällä ihmisen arvoista.

Kokoomateos on ensimmäinen laatuaan. Tekstit polveilevat laajasti sosiaalisella arktisella kooten muuttoliikkeiden tutkimusta yhteen. Kirja valaisee mennyttä ja ottaa suuntia tulevaisuuden arktisten alueitten ihmisten mahdollisuuksiin elää.

Alaskasta on vain hetken matka Norjaan ja kohta jo pohditaan Lapin saamelaisten kiinnittymistä kotiseuduilleen. Muutoksen ja toisaalle muuttamisen pyörteissä elävät niin ulkomaalaiset kuin alkuperäräiskansansatkin.

Arktisen alueen väestö ikääntyy niin Alaskassa, Norjassa kuin Pohjoisessa Suomessakin. Monitieteisen kirjan artikkelien pohjalle on hyvä rakentaa käsitystä siitä, mistä työn tekijöitä jatkossa saadaan, kun oma väki ei riitä. Se, mitä maailmalla tapahtuu, heijastuu suoraan arktisille alueille ja meihin Lapissa. Ympäristönmuutos tarkoittaa ilmastonmuutosta niin, että väki lähtee liikkeelle työn, elämän ja parempien olosuhteiden toivossa.

Pohjoisessa puntaroidaan, miten saataisiin nuori sukupolvi jäämään ja kiinnittymään paikkakunnalle. Uusia tulijoita tulee kouluttaa pohjoisen kulttuuriin, käsityksiin ja tapoihin ja löytää kestävämpiä tapoja tähän työhön. Yksi marginaaliin jäävä ryhmä ovat naiset ja lapset, joiden kiinnittymiseen tulisi löytää uusia keinoja. Koulun merkitys on iso; jos siellä ei ole tunnetta hyväksytyksi tulemisesta ja onnistumisesta, on edessä siirtyminen kohti etelää, olitpa sitten saamelainen tai tänne muuttanut ulkomaalainen.

Sähköisen kirjan pääsee lukemaan tästä: https://link.springer.com/book/10.1007%2F978-981-13-6561-4

 

Riitta Kemppainen-Koivisto