Viherrytetään taloyhtiöissä

Kasvulavat ja -huoneet sopivat myös taloyhtiöiden pihalle. Kuva: Timo Taulavuori

Moni asukas haluaisi kevään tullen viherryttää, tuoda uusia toimintoja ja lisätä kasveja taloyhtiön yhteisille alueille. Myös parvekkeiden viihtyisyyden lisääminen kiinnostaa.

Puutarha-asiat on hyvä ottaa esille hyvissä ajoin ennen maan sulamista. Viherpiha, hyvin hoidetut pensaat ja puusto pihapiirissä lisää asumisviihtyvyyttä ja samalla voi osallistua oman lähipiirin ilmastotalkoisiin. Jokainen istutettu kasvi, puu, pensas tai kesäkukka sitoo ilmakehän hiiltä kasvukauden aikana ja hidastaa näin ilmastonmuutosta.

Piha kauniiksi

Taloyhtiön pihan kohentaminen yhdessä lisää kanssakäymistä asukkaiden kesken. Viime vuosina kiinnostus erityisesti hyötypuutarhoja kohtaan on kasvanut. Varsinkin nuoret kaupunkilaiset kaipaavat mahdollisuutta kasvattaa syötävää kodin lähellä. Kasvatuslavojen, kasvihuoneiden ja kattopuutarhojen avulla voidaan taloyhtiön arvoa ja viihtyisyyttä kohentaa mainiosti.

Vaikuta omaan viihtyvyyteesi

Kun haluat lisätä koko asuintalosi kasvillisuutta, vaatii se talonyhtiön yhtiökokouksen päätöksiä. Yhtiökokous päättää pihan ehostustoimista ja rahoituksesta. Piha ja puutarha ovat kokouksen esityslistalla, ja tällöin voi sopia myös mahdollisuudesta kompostointiin ja biojätteiden lajitteluun.

Aktiivitoimijoiden on hyvä hankkia tietoa ja lisätä omaa osaamistaan. On hyvä käydä tutustumassa yhdessä esimerkiksi taloyhtiön hallituksen kanssa puutarhoilla erilaisiin viherryttämisen ratkaisuihin ja kasveihin, perehtyä harrastelehtien ja kirjojen antiin ja kysyä apua ammattilaisilta.

Keväiset pihatalkoot ovat oiva ajankohta ottaa puheeksi, mihin kasvualustoja on hyvä laittaa ja missä tarvikkeita säilyttää. Aina pitää löytyä myös useampi vapaaehtoinen, jotka huolehtivat lomakausien kastelusta ja istutusten hoitovuoroista.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto