Katri Puputin hoivaavat kädet  

Katri Puputti haluaa oppia lisää, oivaltaa ja auttaa asiakkaita lisäämään kehotietoisuuttaan.  -Jokainen voi oppia tapoja, joilla voi helpottaa omaa arkielämäänsä. Kuva: Pia Jokela

Rovaniemen seurakunnan kanttori Ruusu Tervaskanto on saanut hoitajan sormet suuhunsa. Laulua ja jatkuvaa äänenkäyttöä vaativa työ kirkon urkujen takana on jumiuttanut naisen niskaa ja kaulaa. Myös hänen purentalihaksensa ovat tukossa, sillä nukkuessaan hänellä on taipumus narskutella hampaitaan.

– Tämä käsittely käy välillä makean kipeää, mutta rentouttaa kasvojen lihaksia tosi paljon. Terapiasta on äänenkäytön ammattilaiselle mielettömän paljon apua, Ruusu Tervaskanto kuvailee.

Voice Massage -hoidosta apua

Tervaskanto sai ilouutisen kuullessaan, että hänen Helsingin vuosiltaan tuttu kuorokaverinsa Katri Puputti on muuttanut samaan kaupunkiin ja aloittanut vastaanotot Rovaniemellä. Puputin käyttämä menetelmä on Voice Massage -hoito.

Voice Massage on nimestään huolimatta supisuomalainen keksintö, käsittely, jossa hierotaan myös purentalihaksia. Tarkemmin sanottuna se on hengityksen, äänentuoton ja purennan alueiden lihasjännitysten vapauttamista klassisen hieronnan ottein sekä hengityksen ohjausta erilaisin harjoittein.

Hoidon on kehittänyt jo 1980-luvulla siilinjärveläinen hieroja Leena Koskinen yhdessä laulunopettajien, foniatrien, purentafysiologien sekä puheterapeuttien kanssa. Vaikka ääniammattilaiset, urheilijat ja puhallinsoittajat ovat löytäneet hoidon, Lapissa hyvin harva on edes kuullut terapiasta. Alan ammattilaisia ei Katri Puputin lisäksi tiettävästi ole Lapissa kuin yksi eikä koko Suomessakaan kuin vajaa sata.

Muusikosta hoitajaksi

Katri Puputti on alun perin kouluttautunut viulistiksi, mutta jatkanut lyhyen muusikon uran jälkeen opintojaan fysioterapeutiksi.

– Soittajilla on paljon ongelmia fysiikan kanssa. Itsellänikin oli viulunsoiton vuoksi olkapääongelmia. Muusikkojen maailma on minulle hyvinkin tuttu, sillä myös mieheni Ilkka Puputti soittaa Lapin kamariorkesterissa käyrätorvea, kertoo Katri.

Fysioterapeutiksi Katri opiskeli toiveenaan, että saisi työskennellä jatkossakin muusikoiden kanssa.

– Kun löysin Voice Massagen, kaikki palaset loksahtivat kohdilleen.

Hän haluaa korostaa, että kysymyksessä ei ole vaihtoehtohoito, vaan länsimaiseen lääketieteeseen pohjautuva erikoishierontahoito. Terapian kohteena ovat ylävartalon, rintakehän, kaulan sekä kasvojen ja pään alueiden lihakset.

– Myös hengitysharjoitukset ovat oleellinen osa terapiaa. Tavoitteena on lihasten rentoutumisen kautta luoda edellytys puheen ja laulun tasapainoiselle äänentuotolle sekä vapaalle hengittämiselle.

Oikea hengitystekniikka oleellista

Hengittäminen kiinnostaa Katria erityisesti. Hänen mukaansa hyvin moni aikuinen hengittää hiukan väärin. Se on monen tekijän summa.

– Istutaan paikallaan, ei liikuta. Myös stressi voi laukaista pinnallisen hengityksen. Moni hengittää liiaksi rintakehällä eikä käytä optimaalisesti palleaa tai keuhkojen alaosia.

Mielenkiintoiseksi hän kokee sen, että hoito helpottaa myös Parkinsonin tautia ja MS-tautia sairastavien oloa. Seuraava askel 35-vuotiaan Katrin uralla onkin neurologisen puolen opinnot, joista hän on kiinnostunut työskennellessään Lapin keskussairaalan neurologian osastolla.

 

Lappilainen