Keväinen paasto on uusi mahdollisuus

Kuva: Joona Vola.

Ramadanin aika yhdistää islamin uskoisia perheitä. Kun perheen jäsenet ohjautuvat yhdessä paastoamaan, käydään silloin perheen yhteisiä asioita läpi ja valmistaudutaan paastokuukauden päättävään juhlaan. Tärkeä osa juhlintaa on ostaa lahjoja perheen jäsenille ja laittaa erikoisruokaa ramadanin ja kolmen päivän kestoisen Eid:n aikana. Ei siis pelkkää paastoamista, vaan paljon perheitä yhdistäviä asioita.

Etsin aina tekosyitä, joilla pääsisin ramadanista eroon. Varsinkin jos saan päänsäryn heti ensimmäisenä päivänä, tekee mieli unohtaa koko paastoaminen. Toisaalta ympäristö vaikuttaa paljon.

Synnyin maassa, jossa kaikki noudattavat ramadania. Silloin suurin osa ravintoloista on päivällä kiinni ja muutamassa auki olevassa syödään verhojen takana eikä kahvi tuoksu houkuttelevasti pitkin päivää. Nyt kun näen lounasaikaan muut herkuttelemassa ja juomassa, silloin ahnaat silmäni pyörähtävät ympäri. Olen niin tottunut nykyelämäni aamukahviin ja sen piristävään voimaan. Se onkin ainoa asia, jota eniten kaipaan: tätä yhtä kuumaa kupillista kahvia ramadanin aikana.

Haluan kovasti olla yhteyksissä ja jakaa kuulumisia muslimiyhteisön ystävien kanssa. Mutta täyden työpäivän jälkeen olen usein rättiväsynyt paastoamiseni kanssa, ettei paukkuja riitä enää sosiaaliseen elämään. Puolitoista viikkoa paastottuani homma ei tunnu enään niin vaikealta, silloin ihmisruumis on jo tottunut paaston rytmiin.

Rovaniemellä juhlitaan perheiden kesken, kukin eri tiloissa ja erillään toisista. Ikävöin kotimaani katuruokatarjontaa, joka levittäytyy ihmisvilinän keskelle iltaisin. Osaan kyllä laittaa ruokaa itsekin, mutta aina se on hauskempaa kokata kymmenen hengen porukalle kuin pienelle kolmen hengen perheelle.

Itäkeskuksen kauppakeskus Helsingissä tarjoaa eri järjestöjen kanssa maistiaisia asiakkaille ja alennusmyyntipäivän Eid-juhlan aikaan. Tämä yhdistää kaikkia ihmisiä kokoontumaan ja juhlimaan yhdessä, kyseessähän on sosiaalinen juhla, jota juhlitaan kaikkien kanssa. Synnyinmaassani kotonani oli koolla aina 30-50 vierasta Eid päivänä.

Saan töistäni halutessani vapaata Eid päivänä, jolloin ehdin käydä monessa kyläpaikassa ja mennä aamusta rukoilemaan moskeijaan, onneksi pomoni on hyvin monikulttuurinen suvakki. Monilla muslimi-ystävillämme on vaikea ottaa töistä vapaata, kun niin monessa paikassa uskotaan ”maassa maan tavalla”- konseptia. Jota pitää kunnioittaa, eikös niin?

En pitäisi pahana, jos joku kauppakeskus Rovaniemellä järjestäisi kokoontumispäivän ramadanin päättymisen aikaan. Kaupat saisivat ihmisiä yhteen ja samalla voisi sitten esitellä kaupungissa asuvien vähemmistöjen kulttuuria. Se olisi uusi mahdollisuus.

Nafisa Yeasmin