Nuorttijoella kalastetaan kilpaa

Kesäisellä Nuortilla kerätään harjusten eviä ja koko kesän kestäviin kalakisoihin voi osallistua ilmaiseksi.

Perinteiset Nuortin kalakisat alkavat kesäkuun 1. päivä ja kestävät koko kesän Savukosken Nuorttijoella. Osallistuminen on ilmaista, mutta kalalupa pitää hankkia paikan päältä Tulppion Majoilta ja valtion kalastonhoitomaksu on 18-64 -vuotiaitten maksettava etukäteen. Tätä lupaa ei saa Tulppiosta.

Palkintoja harri- ja taimensarjoihin ovat lahjoittaneet mm. Metsähallitus, Kuusamon Uistin Oy, perhonsitoja Aimo Siulio, Perhokalastus- ja Vapaa-ajan Kalastaja -lehdet sekä Tulppion Majat.

Harjuksia tutkitaan

Ruokavirasto tutkii viime kesän tavoin Tuuloman vesistöön kuuluvan ja Nuorttijärven kautta Jäämereen laskevan Nuortin harjuksia. Kalojen evien keräyksen toteuttaa Kalastusseura Nuortin Elinkautiset muiden kalastajien avulla.

Keräys alkaa 1. kesäkuuta ja jatkuu niin kauan, kunnes tarvittavat 30 kalan evät on saatu.

-Tarvitsemme tutkimukseen harjusten rinta- ja selkäevät, ohjeet löytyvät Tiskon aulasta. Etsimme evistä lohiloista, Gyrodactylus salarista. Aikaisempien kesien kaikki Nuortin näytteet ovat olleet puhtaat, kertoo Ruokaviraston erikoistutkija Perttu Koski.

Tulppion Majoilla on koko kesän auki maksuton Kemijärven Perhokerhon ja Vapaa-ajan kalastajien yhteinen perhoikkuna sekä Härski-Hannusta Nuortin Teurastajaan -perhonäyttely, jossa on esillä runsaasti edesmenneen perhonsitojamestari Jouni Kämäräisen perhoja.

– Avaamme ensimmäinen kesäkuuta ja myymme Nuortille kalalupia. Tervetuloa Tulppioon, emäntä Seija Niemeier toivottelee.

Teksti ja kuva: Hannu Kostilainen

 

Kesäisellä Nuortilla kerätään harjusten eviä ja koko kesän kestäviin kalakisoihin voi osallistua ilmaiseksi.