Saamelaisuus tutuksi

Bumbá on monipuolinen tietopaketti saamelaisuudesta. Aineisto löytyy Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolta. Kuva: Saamen erikoiskirjasto

 

Tänä vuonna vietetään YK:n alkuperäiskansojen kielten vuotta.

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla kootaan yhteen saamenkielistä ja saamelaisaiheista materiaalia. Sitä varten perustettu Suomen saamelainen erikoiskirjasto edistää saamen kieltä ja kulttuuria myös erilaisissa hankkeissa. Koulujen käyttöön on suunnattu saamelaiskulttuurin oppimateriaalipaketti Bumbá, jossa on eri luokka-asteille tarjolla opittavaa saamelaisuudesta.

Bumbá – tietopaketti saamelaisista

Bumbá – kokonaisuuteen kuuluu neljä erillistä opetuspakettia, jotka on suunniteltu täydentämään opetussuunnitelmaa. Paketit sisältävät perustietoa saamelaisista, saamen kielistä ja saamelaiskulttuurista, saamelaisesta musiikkia, kaunokirjallisuutta sekä tietokirjallisuutta. Lisäksi jokaisessa paketissa on valmiina ohjevihkot, tuntisuunnitelmat, tehtäväkortit, kirjallisuuslähteet ja keskeiset verkko-osoitteet.

Askartelun, tehtävien ja toiminnallisten harjoitusten kautta pääsee tutustumaan monipuolisesti saamen kieliin, saamelaisten elintapoihin ja historiaan sekä saamelaiseen nykykulttuuriin. Aineistot sopivat käytettäväksi monipuolisesti eri oppiaineissa, niiden avulla voi toteuttaa monialaisen kokonaisuuden tai valikoida sopivia sisältöjä oppiaineittain.

 

Lappilainen