Vieraslajitalkoot kilpailu käynnistyy

Violetti, lila, pinkki tai ihan vaalea lupiini leviää runsaasti tien pientareilla. Laji ei kuulu Lapin luontoon ja sen poistamiseen toivotaan vieraslajin hävittämistalkoita. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Jokavuotinen Lapin Maa- ja kotitalousnaisten maisematekokilpailu on käynnissä. Tänä vuonna kilpailun teemana ovat vieraslajit ja kilpailulla haastetaan kaikki lappilaiset mukaan Suuriin vieraslajitalkoisiin.

Tutustu, kartoita, talkoile

Osallistua voi tutustumalla vieraslajeihin, kartoittamalla niitä omassa kotiympäristössä, järjestämällä talkoot vieraslajien leviämisen torjumiseksi tai tiedottamalla oman kotiympäristön vieraslajiongelmasta.  Yhteistyössä saadaan useampia toimijoita mukaan eri puolilla Lappia. Aikaa on syyskuun loppuun asti ja voittaja ilmoitetaan lokakuussa.

Lapin Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Essi Vakkuri muistuttaa, että torjuntatoimenpiteille tulee olla aina maanomistajan suostumus. Lisäksi jos torjuttava kohde on maantien tai radan läheisyydessä, tulee ottaa yhteys kunnossapidosta vastaaviin henkilöihin.

Lupiini, jättipalsami ja jättiputki pahimmat uhat

Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ovat olleet jo vuosia huolestuneita Lapissa leviävistä ja Lapin ainutlaatuista luontoa uhkaavista vieraslajeista. Uhka Lapin luonnolle on todellinen. Vieraat kasvilajit kuten lupiini, jättipalsami ja jättiputki ovat jatkaneet leviämistään eteläisesti Lapista jo Rovaniemen pohjoispuolelle.

– Pohjoisimpia havaintoja vieraslajeista tehdään ja yhteydenottoja olemme saaneet Inarista, kertoo Lapin Vakkuri.

 

Lappilainen