Juurikkaat vuoden 2019 vihanneksia

Punajuuret ovat talven 2019 trendijuureksia. Kuva: Puutarhaliitto.

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry ovat valinneet tämän vuoden vihannekseksi juurikkaiden suvun. Punajuuren lisäksi siihen kuuluvat kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnokset.

Suomeen juurikkaat rantautuivat 1800-luvulla ja ovat erityisen suosittuja sekä valmisruoissa että ruokaharrastajien parissa.

Punajuuri puhisee terveyttä

Punajuuri on totuttu nauttimaan etikkasäilykkeissä, jouluruuissa, borssikeitossa ja Lindströmin pihveissä. Sen väriaineita, betalaiineja, käytetään myös luonnollisina elintarvikeväreinä, jotka tunnetaan koodista E162. Nämä kasvien väriaineet ovat myös tärkeitä terveyttä edistäviä antioksidantteja.

Keittoihin ja patoihin

Kaikki juurikkaat sopivat hyvin keittoihin, patoihin ja monen mielestä ne ovat parhaimmillaan uunissa yrttien, merisuolan ja öljyn kanssa paahdettuina. Erityisesti rosmariini ja timjami ryydittävät juurikkaiden lievästi makeaa makua. Punajuuren ja vuohenjuuston liitto on myös aivan erityinen.

Punajuuren ituja, lehtiä ja nuoria versoja voi käyttää lisäksi koristeina, salaateissa tai kevyesti höyrytettyinä lisäkkeinä. Muita juurikkaita käytetään punajuurikkaan tavoin, mutta niistä puuttuu voimakas väri, mikä on eduksi, jos ruuan muiden värien halutaan erottuvan.

Juurekset säilyvät pitkään muovipussissa jääkaappilämpötilassa ja niiden mukulat suositellaan tarjottavaksi aina kypsennettyinä, sillä herkkävatsaisille raaka punajuuri saattaa aiheuttaa ongelmia. Alle 12-vuotiaille juurikkaita suositellaan tarjottavaksi vain pieninä annoksia niiden sisältämän nitraatin vuoksi.

Juurikkaista saa kuituja ja vitamiineista muun muassa folaattia ja kivennäisaineita. Ne ovat myös ruokaisia ja auttavat muun muassa painonhallinnassa.  Punajuurten väitetään edistävän terveyttä monella tavoin -muun muassa parantamalla verenkiertoa, vähentämällä väsymystä ja torjumalla joitakin syöpiä.