Ranja värjää autoja ja hiuksia

Ranja Fillppa pitää avomiehensä Jarkko Kokkosen kanssa Autocolorit Oy:n tiloissa Tee se itse- hallia, jossa pääsee huoltamaan ja tuunaamaan autoja. Kuvat: Pia Jokela

Moni nainen kurkistaa autonsa konepellin alle vain pakkotilanteessa, mutta rovaniemeläisellä 25-vuotiaalla Ranja Filpalla ei ole ollut koskaan ennakkoluuloja nelipyöräisten suhteen. Autot ja erilaiset värit ovat aina kuuluneet Ranjan elämään, sillä hänen isänsä, Valto Mikkola, on harjoittanut automaalausta Rovaniemellä lähes 50 vuotta.

Tyttärensä toiveita kuunnellen isä on tuunannut uuteen uskoon kosteutta ja kulutusta kestävillä automaaleilla yhtä sun toista. Pikkutyttö sai pinkin eri sävyjä puhelimen kuoriin, kaikkiin huoneensa kalusteisiin ja metallin kimmeltävää oranssia polkupyöräänsä.

– Ei tarvitse ostaa uutta, kun tuunataan yksilöllinen ilme kiiltävillä automaaleilla. Niillä on maalattu ekologisesti ja hajuttomasti kotimme kodinhoitohuoneen ja pesutilojen kaapit, jopa lämminvesivaraaja. Maali pitää kiiltonsa eikä jää sormenjälkiä, Ranja kertoo.

Nuorena yrittäjäksi

Viisi vuotta sitten innostusväreihin ja autoihin sai parikymppisen naisen perustamaan Rovaniemelle oman yrityksen, automaalien ja -tarvikkeiden myyntiin erikoistuneen Autocolorit Oy:n. Tosin hän oli jo 19-vuotiaana perustanut toiminimen, sillä päivätyökseenRanja värjää ja fiksaa autojen sijasta rovaniemeläisten hiuksia Scandinavian DO -parturi-kampaamossa. Autocoloreilla asiakkaiden palvelusta huolehtii Ranjan avopuoliso Jarkko Kokkonen.

Nuori nainen yrittäjänä autojen ja hiusten parissa herättää välillä ihmetystä ja kysymyksiä, jopa uskottavuusvajetta.

– Harva tulee ajatelleeksi, että automaalien sekoituksessa on itse asiassa pitkälti sama logiikka kuin hiusten värjäämisessä. Maalattava, värjättävä pohja vaikuttaa värivalintoihin ja lopputulokseen. Sillä on merkitystä, maalataanko esimerkiksi mustan vai harmaan pohjavärin päälle. Sama koskee hiusten värjäämistä, jossa muun muassa hiuksen tummuusaste ja laatu vaikuttavat oleellisesti ammattilaisen tekemiin sävy- ja hapetevalintoihin,selittää Ranja.

AutocoloritOy:ssä asioidessaanasiakkaan ei tarvitse tietää auton väristä tai värikoodeista yhtään mitään. Värikoodi selvitetään liikkeessä joko etsimällä koodi autosta, vertaamalla värimalleja tai kuvaamalla auton maalipintaa tarkallavärikameralla, johon riittää 10 cm x 10 cm -alue maalipinnasta.

– Tarjoamme myös suunnitteluapua ajoneuvon yleisilmeen piristämiseenideoimalla esimerkiksi vanteiden, mopon tankin tai polkupyörän rungon uudelleen maalausta.

Tee se itse -halli tuli tarpeeseen

Kaksi työmaata ei kuitenkaan riittänyt nuorelle tehopakkaukselle ja hänen kumppanilleen. Vuosi sitten he avasivat Autocolorit Oy:n yhteyteen,Rovaniemen teollisuusalueelle, unelmiensa Tee se itse (TSI) -hallin.

– Kaupungista puuttui kohtuuhintainen ja siisti autohalli tee se itse -ihmisille. Olemme ylpeitä halleistamme, joiden varusteluun ja laatuun olemme investoineet. Halleissa muun muassa kierrätetään kaikki jätteet järjestelmällisesti. Ekologisuus on meille hyvin tärkeää.

TSI-konsepti toimii ja on löytänyt asiakkaansa nopeasti. Kiitosta on saanut korjaamohalli, jossa on välineet öljynvaihtoon joko valuttamalla tai imemällä. Samoin työkaluvaunua perinteisine meisseleineen ja avaimineen sekä paineilmatyökaluineen on kehuttu. Pesuhallissa puolestaan asiakkaiden ahkerassa käytössä on ollut Kärcherin ammattilaistason korkeapainepesuri paineen- ja lämmönsäädöllä. Myös autojen käsinpesuun löytyy välineitä pesuhanskoista ja ämpäreihin.

Tuunausta ja kahvia

Yrittäjä itse käyttää hallejaan niin tuunaus- kuin autoharrastuksiinsa. Hallilla tapaa usein myös hänen isänsä, joka perusti Automaalaamo V. Mikkolan vuonna 1985. Vuonna 2014 automaalaamotoiminta siirtyi uudelle omistajalle toimien nyt JK Paintline -nimellä.

Myös automerkkiuskollisuus on tarttunut tyttäreen verenperintönä. Siinä missä Ranjan isä on keräillyt Mercedes-Benz –aarteita 1960-luvulta 2010-luvulle, on tyttärellä ja hänen kumppanillaan autotallissaan jo neljä eri ikäistä Mersua.

– Olen pienestä pitäen seurannut isäni yrittäjyyttä aitiopaikalta. On ollut ilo nähdä, että Autocolorit ja TSI-halli ovat myös kohtaamispaikkoja, missä kahvitellaan ja vaihdetaan ajatuksia.

Yhteisöllisyys onkin ollut yhtenä kimmokkeena Jarkon perustamaan FB-ryhmään ”Cars & Coffee Rovaniemi”.Vertaistukena Rovaniemen alueen autoharrastajille, -fanaatikoille sekä -omistajille toimivassa ryhmässä on jo yli 300 jäsentä.

– Tämä porukka mielellään ajaa hieman pidempää kautta kotiin ja vapaa-aika tarkoittaa samaa kuin tallissa istuminen.

 

MIKÄ?
Autocolorit Oy

Paljetie 5, 96300 Rovaniemi Puh. 040 170 9360
[email protected]
www.,autocolorit.com

  • Automaalien ja –tarvikkeiden erikoisliike.
  • Valikoimissa myös korjausmaalaus- ja hiomatuotteet sekä autonhoitotuotteet.
  • Liikkeen edustamalta Standox-merkiltä löytyy noin 100 000 sekoituskaavaa sekä henkilöautoille että raskaalle kalustolle.

Tee Se Itse -halli Rovaniemi  – DIY Garage Rovaniemi
Paljetie 5, 96300 Rovaniemi Puh. 040 170 9360
[email protected]
www.teeseitsehallirovaniemi.com/

  • Kaksi vierekkäistä hallia, joista toinen palvelee asiakkaita heidän ajoneuvojensa korjaustarpeissa ja toinen pesu- ja puhdistustarpeissa.
  • Halleissa perustyökalut. Tiloissa saa käyttää myös omia työkaluja, tarvikkeita ja pesuvälineitä.
  • Pesuhallissa on korkeapainepesuri sekä käsinpesuun välineitä.

 

 

Lappilainen