Pohjoinen kehittää matkailuaan

Tankavaaran kultakylä on mukana kehittämässä alueen markkinointia. 2.-3. elokuuta kullanhuuhdonnan SM-kisoissa on sarja myös lapsille. Kuva: Marko Lauronen

 

Kullanhuuhdonnan MM-kisoja ja muita Sodankylän lähialueiden tapahtumia kehitetään matkailijaa ajatellen Sodankylässä. Tapahtumat matkailutuotteiksi -hanke pyrkii saamaan Sodankylän, Savukosken ja Inarin tapahtumia näkymään muualla Suomessa ja myös ulkomailta Sodankylään matkaaville.

Paikallisuus kiinnostaa

Sodankylä on tunnettu maailmalla erityisesti elokuvajuhlistaan. Sodankylässä ja lähikunnissa on paljon muita tapahtumia, jotka voisivat kiinnostaa matkailijoita. Paikallisuus on valttia ja monet kaipaavat ohjelmaa, jossa pääsee tutustumaan paikallisten elämäntapaan ja kulttuuriin. Yksi tällainen mahdollisuus on Savukosken kuivalihamarkkinat.

Elokuu on tänä vuonna Sodankylässä ja Sompiossa kansainvälisesti merkittävä tapahtumakuukausi. Silloin Tankavaarassa kisataan kullanhuuhdonnan maailmanmestaruudesta ja Sodankylän keskustassa ajetaan EM-Watercross -kisat.

Markkinointi uusiksi

Monet tapahtumia järjestävät tahot, kuten yrittäjät ja yhteisöt, kaipaavat tietoa, missä ja miten omia tapahtumia tulee markkinoida, jotta niihin osattaisiin tulla kauempaakin. Osaamista tarvitaan lisää monella muullakin alalla, kuten ensiaputaidoissa ja järjestyksenvalvonnassa.

– Hankkeen kautta saamme tarvittavia koulutuksia ja lisäämme omaa osaamistamme. Näin pystymme järjestämään onnistuneempia tapahtumia ja kehitämme samalla yrityksen toimintaa niin paikallisten kuin matkailijoidenkin iloksi, kertoo hankkeessa mukana olevan Vuotson PoroBaarin yrittäjä Jarmo Pehkonen.

Nuoria tarvitaan talkoiluun

Talkoolaisrekrytointia pyritään helpottamaan etsimällä uusia, erilaisia tapoja houkutella vapaaehtoisia mukaan tapahtumien tekemiseen. Samalla mietitään kuinka esim. nuoret saadaan innostumaan tapahtumatalkoilusta. Selvitystyössä on mukana Lapin Ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoita.

Tapahtumajärjestäjät tarvitsevat myös tietoa, mistä saa liikuteltavat vessat, torimökit, teltat ja katsomot. Tähänkin on luvassa koulutusta.

Vuoden mittaista hanketta hallinnoi Sodankylän kunta. Mukana ovat Tankavaaran kultakylä, Samperin Savotta, Ivalojoen matkailupalvelut, Vuotson PoroBaari, Pohjois-Sodankylän matkailuyhdistys ry sekä Sodankylän moottorikerho ry.

Riitta Kemppainen-Koivisto