Väyläfestivaalit 27.6.-4.7. Tornionlaaksossa

Rosa Liksom lukee Everstinna-teostaan Väyläfestivaalin avajaisiltana kello 18 Ylitorniossa. Kuva: Pekka Mustonen.

Monitaiteinen kulttuuritapahtuma tuo pohjoismaiset taiteilijat koolle Tornionlaaksoon 27.6.–4.7. Tapahtuman teemoja ovat kielirajat ylittävä kirjallisuus, folkmusiikki sekä musiikki historiallisten tapahtumapaikkojen syntyajoilta. Esiintyjinä on huippumuusikoita ja maineikkaita kirjailijoita, kuten Lena Willemark, Inger-Mari Aikio ja Rosa Liksom.

Artistit mukana

Pianotaitelija Paavali Jumppasen johdolla suunniteltu kolmas Väyläfestivaali esittelee keskikesällä suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia artisteja. Tapahtumapaikat sijaitsevat Tornionlaaksossa Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella n. 450 km matkalla. Paikkakuntia ovat Ylitornio, Övertorneå, Kolari, Enontekiö, Kiirunan erämaa sekä Skibotn.

Festivaalin alussa kuullaan musiikkia historiallisten kirkkojen syntyajoilta. Ruotsin vanhimmat urut soivat Övertorneån kirkossa Matarengissa, jossa Paavali Jumppanen soittaa 27.6. Urkuyö-konsertissa Buxtehuden ja Frescobaldin teoksia.

Everstinna esittelyssä

Kahdeksan päivän taidematkan avaus koetaan 27.6. Ylitornion vanhassa pappilassa, jossa Finlandia-palkittu kirjailija Rosa Liksom lukee teostaan Everstinna. Liksom ja tilaisuuden moderoiva toimittaja Tapani Ruokanen keskustelevat kirjan taustoista sekä kirjassa käytetystä raja-alueen kielestä. Kirjailija esiintyy ensimmäistä kertaa kotikunnassaan Ylitorniolla.

Kesän muita kirjailijavieraita ovat Birger Winsa ja Inger-Mari Aikio. Winsa isännöi 3.7. luontoretken Kiirunan kunnan alueella sijaitsevalle historialliselle Rounalan kirkonpaikalle. Tuottelias meänkielellä kirjoittava Winsa puhuu kirjailijatapaamisessa otsikolla Hullun viisaus.  Vuoden 2016 ruotsinsuomalaiseksi kirjailijaksi valittu Winsa on meänkielen aktiivi. Retken aikana hän lukee omaa tuotantoaan ja haastaa yleisön mukaansa uutta luotaavaan keskusteluun.

Inger-Mari Aikion johdatti runoilijantielle Nils-Aslak Valkeapää. Valkeapään viimeisten vuosien koti, Ykeänvuonon rannalla sijaitseva Lásságámmi toimii 4.7. Väyläfestivaalin päätöstapahtuman näyttämönä. Aikio lukee tilaisuudessa omaa sekä Valkeapään tuotantoa ja kertoo kohtaamisistaan Lásságámmin entisen isännän kanssa. Tilaisuudessa Annukka Hirvasvuopio-Laiti esittää joikuja mm. Valkeapään uraa uurtaneilta varhaislevytyksiltä.

Tapahtuman järjestää Väyläfestivaali ry.