Valle vie tunturiin

Aino Mella-Ahon kuvitus siivittää Helana Palojärven kirjoittaman Valle ja Taivaan Valkeat -sadun lentoon, ihan kirjaimellisesti. Kuva: Aino Mella-Aho.

Helena Palojärvi ei empinyt, kun häntä pyydettiin mukaan kehittelemään Saariselän ja Kiilopään maisemiin matkaaville geokätköilijöille revontuliin liittyvää reittiä.

Luonnossa liikkuva Helena sai ratkaista talven aikana monenlaisia haasteita, etsiä toteutusmalleja ja ideoida uutta. Yksi tällainen oli oman revontulisadun kehittely.

– Revontulista en tahtonut löytää kirjoista lapsille sopivaa luettavaa, jossa olisi innostusta ja seikkailua ja tarpeeksi vaihtelevaa juonen kulkua. Istuin sitten eräänä iltana saunan lauteilla, ja siellä mielikuvitus lähti valloilleen, kertoo Helena sadunkerronnan synnystä.

Pitkään oli mielessä satu porosta ja revontulista, mutta kun tekstin luki toinen luova ihminen, syntyi sadulle sitten oikea nimi: Valle ja Taivaan Valkeat.

Kuvittajan osuus sadun teossa

Satu ei tunnu miltään, ellei siinä olisi kuvitusta. Helena löysi harrastuksensa kautta mukaan piirtäjän, joka taiteili kolmeulotteisia kuvia sen lisäksi, että kehitti sadulle nimen.

Vallen tarina on yksi osa 12 geokätkön sarjaa, joka kulkee yhteisnimellä Northern Lights  GeoTour. Koko reitin idea on löytää monipuolista ja hauskaa kerrottavaa revontulista ja antaa matkan kiertoon tarpeeksi haastetta ja pohdittavaa.

– Pääasia on, että luonnossa liikkumiseen tulee jotain lisämaustetta. Eikä tätä satua voi lukea, ennen kuin sen löytää kätköstään, valistaa Helena kätköilyn saloja.

Revontulista on moneksi

Lapin maassa, kun matkataan, pyrähtelee uudessa kätkösadussa kuukkeli, poroja ja

ripaus yliluonnollista.

– Revontulista on niin moneksi. Sadun keinoin voi kertoa, mikä saa revontulet syntymään ja miksi revontulet näkyvät juuri sen värisinä kuin näkyvät.

Satu on kuin unimaailmaa, jossa kaikkea voi sattua.

Lapin ainoa GeoTour

Kesäkuun alussa avautui Lapin ensimmäinen matkailullinen GeoTour. Paikaksi valikoitui Saariselkä ja Kiilopää, sillä juuri tuolla alueella liikkuu paljon matkailijoita ja lapsiperheitä lomailemassa. Uusi reitti voi lisätä myös alan harrastusta, sillä reitin voi kiertää vain kirjautumalla geokätköilijöiden omalle sivustolle.

Helena osallistui Kiilopäällä vietettyyn Mega-tapahtumaan kesäkuun puolivälissä, jolloin Vallen tarinaa oli lukemassa iso joukko kätköilijöitä. Alan harrastajille riittää pohjoisimmassa Lapissa kierrettävää, sillä kätköjä löytyy 100 kilometrin alueella yli 400. Näiden joukossa Vallenkin tarina on. Vaikka niitä on yksi virallisesti tehty, taitaa tarina levitä muutakin reittiä.

– Lastenlapsille tietenkin teetän tästä omat iltasadut luettavaksi.

Riitta Kemppainen-Koivisto