Kestävää luontomatkailua käsivarressa

Matkalla kolmen valtakunnan rajalle Käsivarren erämaassa. Kuva: Seija Olkkonen, Metsähallitus

Kilpisjärven ympäristössä ja Käsivarren erämaa-alueella on menossa kävijätutkimus. Tätä kautta saadaan tietoa, miten alueen kestävää luontomatkailua voi kehittää ja yhteensovittaa alueen muun käytön kanssa. Samaan aikaan tehdään kävijätutkimus Norjan puolella Haltin aluetta.

Tutkimuksessa saadaan tietoa muun muassa siitä, mihin alueella käyvät matkailijat ja retkeilijät käyttävät rahaa, millaisiksi he arvioivat alueen palvelut, mitä he tekevät alueella ja kokevatko he hyvinvointinsa kohenevan vierailunsa ansiosta.

Kävijätiedot auttavat kehitystyössä

Tulokset auttavat Metsähallitusta alueen hoitajana kehittämään luontomatkailun palveluja kestävästi sekä suojelemaan luonto- ja kulttuuriarvoja. Parempi tieto kävijöistä auttaa myös sovittamaan yhteen alueen perinteistä maankäyttöä ja kasvavaa matkailua. Kävijätutkimuksen tulokset ovat kunnan, matkailuyrittäjien ja alueen muiden toimijoiden käytettävissä. Edelliset kävijätutkimukset Käsivarressa tehtiin 2010 ja 1997.

Tutkimus alkoi keväällä ja jatkuu heinäkuun alusta syyskuun loppuun.

 

Lappilainen