Jänkä-lehti ilmaston asialla

Jänkään voi tutustua osoitteessa www.janka.fi Kuva: Jänkä-lehti

Kulttuurilehti Jänkä perustettiin vuonna 2005 kertomaan Lapin kulttuurista ja lappilaisesta elämäntavasta.

Lehden uusimmassa numerossa kannetaan huolta ilman saasteista, joita autoilu osaltaan saa aikaan. Lapissa julkinen liikenne on vähentynyt, ja monelle pitkien välimatkojen Lapissa auto on välttämättömyys. Hertta Alajärvi kertoo lehdessä biokaasuautoilun mahdollisuuksista Lapissa. Auton muunto biokaasulla kulkevaksi ei näytä vaikealta, kaasun saanti Oulun pohjoispuolella sen sijaan näyttää toistaiseksi mahdottomalta. Lehdessä on tarinaa myös Saijan kylän biokaasuhankkeista.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Arto Naskali varoittaa kuormittamasta luontoa enää enempää. Ympäristöeettisistä pohdinnoista on syytä pikaisesti siirtyä tekoihin.

Matkalla Särestössä                          

Pöntsön mainio taidemaalari Reijo Raekallio kertoo reissustaan Reidarin Särestöön ja näyttää maalauksia, joissa porotokka valtaa Helsingin. Galleria Raekallio on oikea käyntipaikka sille, jota kiinnostaa lappilainen taide ja taiteilijan elämä luontoympäristössä.

Sodankyläläinen Mirja Ojuva on yksi suomalaisista lukiolaisista, jotka ovat osallistuneet CERN-tiedeleirille Genevessä. Ryhmä kävi tutustumassa kuuluisaan fysiikan tutkimuslaitokseen, jossa perehdytään muun muassa maailmankaikkeuden alkuaikojen olosuhteisiin maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen avulla.

Tekijät kertovat -palstalla esittelee aiemmin tyttöteurastajana ja kirjailijana tunnettu Riitta Lehvonen monipolvista uraansa. Sari-Anne Mattila kertoo Sassalin kylän synnystä ja kylän luonnonkiertoon nojautuvasta elämänmenosta.

Jänkä-lehden kuvituksen ovat tehneet Jenni Mutenia ja Emma Rask.

 

Lappilainen