Juhlakesä Saamelaismuseolla

Inarinsaamelaisten käsitöitä on nähtävillä kattavasti Inarin Siidassa. Kuva: Siida.

Inarin Saamelaismuseo perustettiin 60 vuotta sitten. Museo toimi nelisenkymmentä vuotta kesäisin avoinna olevana ulkomuseona, kunnes Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida avautui yleisölle 1998.

Inarinsaamelaiset käsityöt esillä

Juhlakesässä museolla on esillä inarinsaamelaista käsityötä esittelevä näyttely. Nähtävillä on entistä ja nykyistä inarinsaamelaista käsityötä. Näyttely on ensimmäinen yksinomaan inarinsaamelaiseen käsityöperintöön keskittyvä Siidan näyttely.

Inarinsaamelaisilla on oma kielensä, elämänmuotonsa ja käsityöperinteensä. Itse käsityöt ja niiden tekemisen taito ja siihen liittyvä tapakulttuuri muodostavat kulttuuriperintökokonaisuuden. Sen siirtyminen taitajalta toiselle vaatii kaikkien osa-alueiden säilymistä elävänä. Inarinsaamelainen kulttuuri on viime vuosikymmeninä elänyt voimakkaan elpymisen aikaa, ja käsityöllä on ollut kehityksessä merkittävä rooli. Inarinsaamelainen puku, mááccuh, on kielen ohella tärkeä osa inarinsaamelaista identiteettiä.

Myös Siidan ulkomuseo on kesällä avoinna yleisölle. Siellä on viime vuosina restauroitu rakennuksia, tehty maisemanhoitoa, arkeologisia löytöjä ja uusittu ansoja. Myös Kolttien Perinnetalo Sevettijärvellä ottaa vastaan vierailijoita.