Älä eksy luontoretkellä 

Leif Wilenius neuvoo metsälle lähtijää ilmoittamaan jollekin tutulle, mihin olet menossa. Omin nokkineen ei ole hyvä lähteä, kaverin kanssa on aina hyvä olla marjassa tai sienessä. Kun palaat kotiin, niin ilmoita sitten, tuliko saalista tai miten reissu onnistui. Näin monen huoli poistuu. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto 

Syksyllä kutsuvat ruska, marjat tai sienet luonnossa liikkujaa. Metsässä ajan- ja suunnantaju saattavat kuitenkin kadota ja ihminen huomaa olevansa eksyksissä. Hyvä suunnittelu, oikea varustautuminen ja rauhallisuus ovat syksyisessä luonnossa liikkujan paras turva. Mutta aina ei onnista, odottamatonta voi sattua ja kokenutkin retkeilijä voi tarvita apua.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa on mukana usein, kun maastoon eksynyttä haetaan. Viime vuonna viranomaisten apuna kadonnutta etsimässä oltiin keskimäärin joka toinen päivä. Avun kohteena oli lähes 500 ihmistä.

Valmistaudu matkan tekoon

Jotta luontoretki olisi onnekas, on hyvä varautua eksymisen varalta. Leif Wilenius on ollut yli 5 vuotta Vapepan toiminnassa Rovaniemellä, mukana muutamissa etsintäoperaatioissa ja useissa harjoituksissa. Omasta kokemuksestaan hän osaa antaa muutaman vinkin metsään suunnistavalle.

– Itselläni on aina metsässä mukana puhelin, sen akku on ladattuna täyteen ja mukana vielä vara-akkukin, kertoo luonnossa muutenkin paljon liikkuva Wilenius.

Hyvällä säällä Wilenius neuvoo tarkistamaan myös auringon sijainnin.

– Esimerkiksi jos menet metsään niin, että aurinko on itsesi vasemmalla puolella, tulee sen olla pois suunnatessa oikealla puolellasi.  Täytyy toki muistaa ja ottaa huomioon, että aurinko ei ole samassa paikassa koko päivän.

Sovellus 112 Suomi  

– Kännykkään on hyvä ladata sovellus 112 Suomi, joka auttaa paikantamisessa, jos satut eksymään. Ensimmäiseksi auttaa se, että pysyt rauhallisena, etkä lähde harhailemaan minne sattuu. Umpimetsä näyttää usein samanlaiselta, joten on hyvä huomioida jokin oudompi puu tai kallio, luonnon merkki, joita voi käyttää hyväkseen. Ilmainen maastokarttasovellus älykännykässä on myös toimiva, tietää Wilenius.

– Jos metsässä on polkuja, ne auttavat metsässä kulkijaa. Retkeilijän täytyy osata lukea myös karttaa ja kompassia, tunnistaa maaston merkit ja varautua sään nopeisiin muutoksiin.

– Vaikka syysilmat ovat lämpimät, tulee olla päällä säänmukaiset vaatteet, pitkälahkeiset housut ja hihat puserossa. Ne suojaavat myös ötököiltä. Juotavaakin pitää ottaa mukaan enemmän kuin arvelee juovansa, nestehukasta kärsii moni matkan tekijä varsinkin, jos matka jostain syystä pitkittyy, neuvoo Wilenius.

– Etsintäpartion lentäjät aina muistuttavat, että jotain valkoista pitää muistaa ottaa mukaan, huivi tai vaikka valkoinen marjaämpäri. Ne on helppo tunnistaa kesällä ja syksyllä yläilmoista, jos sattuu eksymään ja etsintäpartio on lähtenyt liikkeelle. Pukeutuminen maastopukuun vaikeuttaa todella paljon etsintää.

Mukaan vapaaehtoistyöhön

Vapepan hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi ensihuollossa, antamaan henkistä tukea, muonituksessa ja evakuoinneissa. Vapepan hälytysryhmiä toimii ympäri maata. Lapissa pääsee mukaan auttajarinkiin osoitteessa https://vapepa.fi/lappi

 

Riitta Kemppainen-Koivisto