Mustikoita ja muitakin marjoja

Kesän mustikat, villivadelmat ja kantarellit saattoivat päätyä monen kesälomalaisen retkikoriin. Syksyn tullen jäljellä ovat vielä puolukat, joiden aika on ihan kohta. Lapin marjasadosta tehtyjä havaintoja voi seurata osoitteessa marjahavainnot.fi.  Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Loppukesän odotettu mustikkasato taitaa löytyä parhaiten keskisestä Suomesta. Pohjoisen kuivuus ei tehnyt hyvää hillasaaliille ja kuivatti myös mustikkasadon. Tätä ounasteli mustikan kukkien määrä, joka oli useimmissa havaintometsissä keskimääräistä alhaisempi. Näin huonoa satoa osattiin odottaa.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla, kun pohjoisimmilla alueilla pääkukinnasta ei ollut tietoakaan. Tuolloin Lappiin saapuneet yöpakkaset tekivät tekojaan ja vaurioittivat metsän antimien säilymistä avoimilla ja alavilla kasvupaikoilla.

Ilmoita omat puolukkahavaintosi

Marjahavaintoja voi tehdä ja niitä seurata osoitteessa marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Uusi palvelu ei ole vielä järin paljon lappilaisia poimijoita tavoittanut, sillä havaintoja on päivitetty vain Kolarin, Rovaniemen ja Tervolan suunnalla.

Mutta muutkin ehtivät mukaan. Kun ilmoitat omat marjapaikkasi, niin satoa voisivat innostua korjaamaan muutkin talven varan vitamiineista nauttijat, ainakin puolukan osalta.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto