Rahahuolet puheeksi

Rahahuolista kamppailevia varten saa neuvoja ja rinnalle kulkijan helpottamaan arjesta selviämistä. Rovaniemen Kansalaistalolla syyskuussa Tsemppiä Talouteen – päivässä olivat mukana Takuusäätiön Taina Rajanen (keskellä) sekä vapaaehtoiset TalousTsempparit Liisa ja Helena. Kuva: Rovaniemen Neuvokas

Talousvaikeuksista kertominen koetaan usein vaikeaksi ja niistä koetaan häpeää.

Takuusäätiön mukaan arviolta joka kymmenennellä suomalaisella on vaikeuksia oman talouden kanssa jossain elämänvaiheessa. Tuoreiden maksuhäiriötilastojen mukaan jo yli 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Suurimmassa riskissä ovat 25-44 -vuotiaat miehet, joista maksuhäiriöisiä on yli 15 prosenttia.

Takuusäätiöllä on Velkalinja ja chat –neuvontaa, säätiöltä voi saada takauksia pankista nostettaviin järjestelylainoihin sekä pienlainoja, koulutusta TalousTsemppari-toimintaan sekä välineitä raha-asioiden hallintaan, kuten penno.fi -sovellus. Palvelu on valtakunnallisia ja maksutonta.

Syyskuun alussa voimaan astui lakimuutos, joka asettaa kaikille kulutusluotoille aiempaa tiukemman 20 prosentin korkokaton ja rajaa muut lainanhoitokulut enintään 150 euroon vuodessa. Tähän asti kulutusluottojen korkokatto on ollut 50 prosenttia, mutta ainoastaan alle 2000 euron lainoille. Käytännössä 2000 euroa suurempien pikavippien todelliset vuosikorot ovat voineet olla jopa satoja prosentteja. Niin Takuusäätiö kuin Kilpailu- ja kuluttajavirasto arvioivat, että lakimuutos todennäköisesti lisää maksuhäiriömerkintöjen määrää entisestään lyhyellä aikavälillä.

Vapaaehtoiset voivat olla tärkeässä roolissa kannustamassa puhumaan raha-asioista ja hakemaan apua talousvaikeuksiin. Aina talousongelmiin ei löydy nopeaa ratkaisua, mutta puhuminen ja kokemusten jakaminen voivat silloinkin helpottaa oloa.

Rovaniemellä toimivat Neuvokkaan ja Takuusäätiön kouluttamat TalousTsempparit ovat vaitiolovelvollisia vapaaehtoisia, joille on monesti helpompi puhua ongelmistaan. He auttavat vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä saamaan otteen raha-asioistaan. Voi olla esimerkiksi tilanteita, että edes oma puoliso ei tiedä toisen talousvaikeuksista.

Pikavippien aiheuttamat velkaantumiskierteet ovat näkyneet ihmisten kohtaamisissa ja vanhaa velkaa on yritetty hoitaa uudella velalla. TalousTsempparit kannustavat hakemaan apua jo varhaisessa vaiheessa, jos huomaa, että oma talous ei ole hallinnassa. Usein ihmiset sinnittelevät yksin kotona viimeiseen asti ennen kuin uskaltavat puhua asioista. Kuitenkin mitä aikaisemmassa vaiheessa esim. velkaantuminen saadaan pysäytettyä, sen paremmat mahdollisuudet on saada asiat järjestykseen.

Apua ja ohjausta saa oman talouden pulmiin ja velan takaisinmaksun suunnitteluun. Mukaan lähdetään tarvittaessa myös asioimaan eri virastoissa. Ajan voi varata Neuvokkaasta Rovaniemen Kansalaistalon tiloista ja toiminta on maksutonta sekä kaikille avointa. TalousTsempparit ovat luotettavia, tehtäväänsä koulutettuja ja vaitiolovelvollisia vapaaehtoisia.

Rovaniemen Neuvokkaan seuraava vapaaehtoistyön peruskurssi järjestetään lokakuussa. Mikäli olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä, ilmoittaudu mukaan kurssille 27.9. mennessä p. 016 356 0337. www.kansalaistalorovaniemi.fi löydät lisätietoja eri vapaaehtoistyöntehtävistä.

 

Taina Rajanen                                 

aluekoordinaattori

Takuusäätiö